Guide til dit mobilbrug på arbejdet: Gem den private telefon væk

Del artikel:
Af Mads Bak

Du sidder på arbejdspladsen foran computeren og forbereder næste uges nyhedsbrev. Pludselig vibrerer din smartphone for at minde dig om en tandlægeaftale. Nu sidder du med smartphonen i hånden og ser, at du også har fået en besked i Messenger på Facebook og en ny følger på LinkedIn. Og nu har du glemt, hvad du rent faktisk var nået til med nyhedsbrevet.

Virker situationen genkendelig? Så anbefaler Helen Eriksen, erhvervspsykolog og trivselsekspert, at du skal træne dig selv til at løse arbejdsopgaver og gå til møder helt uden at bruge din smartphone til privat brug. Forskning har nemlig vist, at jo mere man tjekker sin smartphone og skifter mellem dens forskellige funktioner, jo dårligere bliver man til at koncentrere sig.

“Mange skift mellem smartphonens funktioner reducerer vores fokus og effektivitet - også selvom du er overbevist om, at den ikke gør det. Det, du arbejder med, lytter til, bliver ikke længere langret i din langtidshukommelse, men kun i din korttidshukommelse. Og din IQ måles lavere, når smartphonen ligger og distraherer og kalder på din opmærksomhed. Så groft sagt bliver du dummere af at have smartphonen liggende synligt fremme.”

Smartphonen gør også, at hjernen aldrig logger ud

Et andet aspekt er, at det bliver sværere at slappe af, når man endelig kommer hjem, hvis man har benyttet sig mange gange af smartphonens funktionsskift på en dag. For hver gang man tjekker, svarer, liker på sin smartphone, så får man en dopamin effekt. Og den belønning bliver kroppen afhængig af.”

“Så det er sværere at koble helt af, når du har fri, fordi kroppen hele tiden vil have mere. Derfor får du ikke det mentale frirum, som din krop faktisk har brug for. Dét er også en af årsagerne til, at flere og flere går ned med stress, fordi folk møder uudhvilede ind på arbejdspladsen.”

Gem smartphonen væk

På grund af at smartphonen reducerer ens fokus og øger ens stressniveau, mener Helen Eriksen, at man så vidt muligt aldrig skal bruge den til privat brug, når man arbejder.

“Gem smartphonen væk, når du arbejder - medmindre du selvfølgelig har et sygt barn, eller din kone er ved at føde. Det vil gøre dig mere koncentreret og mindre stresset. En måde, det kan lade sig gøre på, er, hvis en mødeleder altid gemmer sin smartphone væk og indleder møder med at opfordre til, at kollegerne bør gøre det samme. Det er nemlig vigtigt, at det bliver kulturelt udbredt på arbejdspladsen, før det kan lykkedes, da rigtig mange desværre allerede er blevet afhængige af deres smartphones.”

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}