Akademikere på arbejdsmarkedet bliver stadig oftere udsat for et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Læs DM’s fem anbefalinger til et bedre psykisk arbejdsmiljø, så vi kan få vendt udviklingen, som kommer samtidigt med anbefalingerne fra regeringens ekspertpanel for arbejdsmiljø.
Højtuddannede oplever i stigende grad problemer med stress og dårligt arbejdsmiljø. Det er derfor nødvendigt med et langt større fokus på de mange steder, der skal sættes ind for at forbedre vilkårene på arbejdspladsen. Det handler blandt andet om fortsat at sikre, at det psykiske arbejdsmiljø bliver taget mindst lige så alvorligt som det fysiske – også i lovgivningen, hvor det psykiske og fysiske arbejdsmiljø ikke er sidestillet. Det ønsker Dansk Magisterforening at ændre på.
- Det er nødvendigt med en tydelig lovgivning om det psykiske arbejdsmiljø. Det er derfor positivt, at regeringens ekspertudvalg om arbejdsmiljø anbefaler, at der udarbejdes en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. For med lovgivning følger konkrete krav til arbejdsmiljøet, hvilket kan være et godt udgangspunkt for dialog. Samtidig skal det psykiske arbejdsmiljø sidestilles med det fysiske og bliver en fast del af arbejdsmiljøuddannelsen. Det giver ligeledes en større indsigt og en bedre bevidsthed omkring det psykiske arbejdsmiljø, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
Dansk Magisterforening er netop kommet med fem anbefalinger til et bedre arbejdsmiljø, og anbefalingerne indeholder både fokus på lovgivning, ledelse og hvad medarbejderne på arbejdspladsen selv kan bidrage med.
- Vi har alle en interesse i at sikre et bedre arbejdsmiljø, og vi ved, at det gavner både medarbejdere og bundlinje. Omvendt vil der komme flere sygemeldinger og tilfælde af psykisk nedslidning, hvis vi ikke gør noget, siger Camilla Gregersen. Hun understreger samtidig behovet for at sikre de lovbestemte arbejdsmiljørepræsentanter bedre, end tilfældet er i dag.
- Alle større arbejdspladser skal udpege en arbejdsmiljørepræsentant, og derfor skal det helt indlysende være trygt at påtage sig den opgave. Her arbejder Dansk Magisterforening for, at vi sidestiller arbejdsmiljørepræsentanter med tillidsrepræsentanter, når det gælder beskyttelsen mod afskedigelse, siger Camilla Gregersen.
Ledelse
Et af de øvrige centrale elementer for at få vendt udviklingen starter på ledelsesniveau. De enkelte ledelser skal have de nødvendige kompetencer til at håndtere og forebygge stress blandt medarbejderne.
- Ledere skal klædes på til bedre at håndtere det psykiske arbejdsmiljø. De skal have de nødvendige kompetencer og adgang til professionel hjælp, hvis der er behov for det. Jeg er derfor glad for, at regeringens ekspertudvalg også har taget uddannelse i psykisk arbejdsmiljø af ledere med i sine anbefalinger” siger Camilla Gregersen.
DM’s fem anbefalinger til et bedre arbejdsmiljø
Dialog
Arbejdsmarkedet udvikler sig. Det kræver modernisering og tilpasning af den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV), så den fremmer den løbende dialog om arbejdsmiljøet på arbejdspladsen.
Beskyttelse
Det skal være trygt at påtage sig det vigtige hverv at samarbejde med ledelsen om bedre trivsel på arbejdspladsen. Arbejdsmiljørepræsentanter skal – ligesom tillidsrepræsentanter er i dag – beskyttes særligt mod afskedigelse.
Uddannelse
Det er på tide, at det psykiske arbejdsmiljø ligestilles med det fysiske. Omstillingen kræver, at det bliver en fast del af arbejdsmiljøuddannelsen. Uden indsigt og større bevidsthed kommer vi ingen vegne.
Ledelse
Ledere skal klædes på, så de bedre kan tage hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Det vil forebygge dårligt arbejdsmiljø og sikre de rette indsatser over for arbejdspladser med mistrivsel.
Lovgivning
Arbejdsmiljøproblemerne vokser på arbejdspladserne. Det er kun effektfulde indsatser, der reelt kan bane vejen for bedre arbejdsmiljø. Det kræver tydelig lovgivning om psykisk arbejdsmiljø. For med lovgivning følger konkrete krav til arbejdsmiljøet og bedre udgangspunkt for dialog.