De selvstændige og freelancere skal ifølge nyt udspil fra Beskæftigelsesministeriet have ret til dagpenge på lige fod med lønmodtagere. Det er en stor sejr for MA og DM. Der er dog fortsat knaster i arbejdsgruppens udspil, når det gælder dagpenge til selvstændig bibeskæftigelse og iværksætternes vilkår, lyder det fra Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse .
De dagpengeregler, som i årtier har redet selvstændige og freelancere som en mare, ser nu endelig ud til at kunne blive ændret. En embedsmandsgruppe lægger op til en forenkling af reglerne, og hvad vigtigere er: Alle de, som ikke arbejder på almindelige lønmodtagervilkår – og dem bliver der flere og flere af – får ret til at optjene dagpenge samt ret til beregning af dagpengesats på lige fod med almindelige lønmodtagere.
Uanset om du er selvstændig, freelancer/honorarlønnet, eller om du kombinerer dette arbejde med en almindelig ansættelse, vil du ifølge nyt udspil nu langt om længe blive sidestillet med lønmodtagerne i forhold til optjening og beregning af dagpenge.Indtægt og timer vil uanset typen af beskæftigelse kunne lægges sammen i dagpengesystemet.
Ordentlige dagpengeforhold for de atypisk ansatte er en mærkesag for DM og MA. Flere og flere arbejder på nye måder som freelancere, selvstændige eller kombinationer af honorar- og lønmodtagerbeskæftigelse. Med udspillet følger, at de skal behandles på lige fod med almindelige lønmodtagere. Det er glædeligt, mener DM og MA.
Embedsmændene skal også have ros for forslaget om at fjerne et krav om, at man ikke må begynde som selvstændig med henblik på på sigt at kunne leve af det, mens man er på dagpenge.
Og endelig lægges der op til at afskaffe reglen om, at man ikke må arbejde i dagtimerne, mens man får dagpenge til selvstændig bibeskæftigelse.
"Det er glædeligt, at vi endelig opnår mere tryghed for gruppen af selvstændige og freelancere på arbejdsmarkedet, som bliver stadig større. Vi har længe arbejdet for at modernisere dagpengesystemet, for det har været tiltrængt," siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening
Til gengæld er det et skridt i den forkerte retning, at udvalget lægger op til at give iværksættere og nye selvstændige markant kortere tid til at lykkes - fra 78 uger i dag til 30 uger, hvis udspillet bliver til virkelighed.
Her anbefaler Dansk Magisterforening og Magistrenes A-kasse, at politikerne fjerner det benspænd og i stedet giver initiativrige iværksættere mere tid til at vinde fodfæste – fremfor for at de blot returnerer til fulde dagpenge efter 30 uger.
"Udspillet indebærer hårdt tiltrængte forenklinger og tryghed for mange flere. Men det ærgrer mig, at iværksætterne fortsat bliver glemt og klemt – løft dem dog via dagpengesystemet. Tænk, hvis en ledig opfandt det, Danmark skal leve af i fremtiden," siger Per Clausen, formand for Magistrenes A-kasse
Rapporten fra embedsmandsudvalget fremlægges den 25. april, og herefter er det op til politiske forhandlinger, hvilke dele af anbefalingerne, der skal gennemføres. Magistrenes A-kasse og Dansk Magisterforening vil nøje følge udspillets videre færd på Christiansborg frem mod egentlig lovgivning.