Tag ikke konflikten med til jobsamtalen

Del artikel:

Hvis man er kommet skævt ud af sit seneste job kan spørgsmålet om, hvorfor man søgte væk, være svært at svare på. Få gode råd til dine kommende samtaler.

Du er blevet kaldt til jobsamtale, og selvom det er en god besked at få, frygter du måske, at de vil spørge til, hvorfor du forlod din tidligere arbejdsplads.

En konflikt med ledelsen, en personalesag eller en fyring, får mange til at frygte spørgsmålet fra kommende arbejdsgiver.

Karrierekonsulent i DM Trein Møller er med på råd om, hvad du skal være opmærksom på, når spørgsmålet falder til samtalen.

”Det vigtigste, du skal huske, er: Hold dig til sandheden! Ved din fratrædelse indgår du, din tidligere arbejdsgiver og DM en aftale om forløbet, og hvad der ligger til grund for at du ikke arbejder der længere. Den version skal du være loyal overfor, når en kommende arbejdsgiver spørger,”

Når du præsenterer historien for arbejdsgiver, anbefaler Trein Møller.

  • Fortæl en kort, lukket historie, som ikke giver anledning til flere spørgsmål.
  • Øv dig så meget, at du kan fortælle historien uden at blive påvirket følelsesmæssigt.
  • Hæng ikke din tidligere arbejdsgiver ud. Hold dig til det, der står i opsigelsespapirerne.

Dit budskab
Det, en vellykket jobsamtale skal kunne, er at skabe tryghed hos din kommende arbejdsgiver. Hun eller han skal være helt tryg ved, at du kan løse opgaven.

”Dit vigtigste mål og budskab til jobsamtalen er at få fortalt, hvad det er du kan, og hvordan du kan passe ind i virksomheden,” siger Trein Møller.

Derfor er det vigtigt, du i de kostbare minutter til jobsamtalen præsenterer dig selv som fagperson og ikke som en personalesag.

Vær loyal over for den du er, og hvordan du arbejder. Fortæl historien tydligt og træk konflikten ud af den, anbefaler Trein Møller.

”Gør dig umage for at fortælle historien uden at fokusere på skyld, uenighed eller konflikt. Jo mere neutralt, jo bedre. Du kan fx sige, at efter så og så mange år har du og arbejdspladsen udviklet sig i hver sin retning, og nu er det på tide at komme videre, eller at du er nået til et sted i organisationen, hvor du ikke kunne lære mere, eller det holdt op med at være fagligt udviklende” siger hun.

Hvis grunden til opsigelsen er ydre omstændigheder som outsourcing eller sparerunder, er der ikke grund til bekymring, det vil arbejdsgiver forstå.

Få sparring hos DM
Skal du til samtale snart? Så ring til os på 38 15 66 00 og få sparring over telefonen. Så hjælper vi dig med at få lukket døren til din gamle arbejdsplads, så du er klar til at gå til jobsamtalen.

Du kan også booke en af vores dygtige karrierekonsulenter til en samtale

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje