Ny overenskomst sikrer ansattes tryghed

Del artikel:

Øget tryghed, sikrede stillinger og højere nattillæg er blandt resultaterne efter overenskomstforhandlinger i DR. Godt nyt til DR-ansatte, mener Dansk Magisterforening.

Trods udsendt konfliktvarsel er der nu indgået aftale om ny overenskomst for akademikere ansat i DR. 


Dansk Magisterforening, som repræsenterer den største gruppe af akademikere ansat i DR, har sammen med Bibliotekarforbundet, Djøf og IDA indgået en tre-årig overenskomst. Overenskomsten sikrer medlemmerne tryghedsaftaler, nattillæg og samtidig forhindrer den et antal fyringer. 

Medarbejderne vandt i foråret den omtalte spisepausesag og beholdte dermed retten til betalt spisepause, men ledelsen havde som modsvar varslet fyringer af op til 90 medarbejdere. Udgangspunktet for forhandlingerne har derfor været en smal, økonomisk ramme.
 
”Der har ikke været meget at forhandle om, så jeg kan ikke være andet end tilfreds med, at vi alligevel har sikret, at stort set alle magistrene i Danmarks Radio har samme garanti for lønstigninger, som de havde i sidste overenskomstperiode – og denne gang med mulighed for at forhandle sig til mere, lokalt” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

"Samtidig smitter vores løn også af på bibliotekarerne, som med aftalen får et tillæg, som de andre akademikere har i forvejen, og det er jo godt, når vi solidarisk kan løfte andre grupper," siger Camilla Gregersen. 
 
Aftalen betyder, at antallet af fyringer er blevet kraftigt formindsket. Camilla Gregersen fremhæver de tryghedsaftaler, der er en del af den nye aftale og som forbedrer de ansattes jobsikkerhed og tryghed.
 
”Vi har med aftalen reddet stillinger og sikret, at medarbejdere får mulighed for frivillige fratrædelser på bedre vilkår i fremtidige afskedigelsesrunder. Det er en vigtig mulighed, som desværre er nødvendig, men som er med til at sikre medlemmernes tryghed og arbejdsglæde,” siger Camilla Gregersen. 
 
Et tæt samarbejde mellem medarbejdere og tillidsrepræsentanter i Danmarks Radio vil i fremtiden sørge for, at medlemmer enten omplaceres eller tilbydes frivillig fratrædelse, hvis der skal ske afskedigelser. Rammerne for fratrædelse indeholder også tjenestefrihedsperiode og godtgørelsesforhold, som ligner statens. 
 
Aftalen indeholder desuden en forøgelse af nattillægget fra 60 til 100 kroner i timen. 
 
DM og DJ sammen ved bordet
Med aftalen er kimen skabt til en fælles overenskomst i 2020 mellem Akademikernes Centralorganisation og Dansk Journalistforbund  for de programansatte hos DR. De kommende år skal der arbejdes hen mod en fælles overenskomst med Dansk Journalistforbund, og der skal blandt andet ses på sabbat og mulighederne for at få DR-ansatte magistre ind i uddannelsespuljen. 
 
Den indgåede overenskomst skal nu til urafstemning blandt medarbejderne, hvorefter den godkendes af Dansk Magisterforening og de øvrige fagforbund. 
 
Kontakt: Camilla Gregersen, Dansk Magisterforening, tlf. 29 11 60 80

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje