Samtlige partier har netop indgået aftale om nyt bevillingssystem til finansiering af de videregående uddannelser, og der er både gode takter og en enkelt tidsel i aftalen, lyder det fra Camilla Gregersen, Dansk Magisterforenings formand.
De videregående uddannelser kan fra 2019 se frem til, at grundbevillingerne skal udgøre cirka en fjerdedel af den samlede bevilling, og at de vil blive tildelt for en 4-årig periode frem for en enkelt gang om året. Det glæder Dansk Magisterforening.
Udsigt til stabilitet med 4-årige grundbevillinger
-Jeg er tilfreds med, at der er blevet lyttet til vores ønsker om en grundbevilling. Når bevillingerne bliver gjort fireårige, kan det sikre en stabilitet i de faglige miljøer til gavn for uddannelseskvaliteten, ligesom det kan betyde et bedre arbejdsmiljø for de ansatte, når der kommer en længere planlægningshorisont, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
-Det er også godt, at uddannelsesstederne stadig får flere midler, når der kommer flere studerende til et område, eksempelvis hvis der bliver optaget flere på it-uddannelserne de kommende år. Det er en vigtig fleksibilitet, så vi ikke får et helt fastlåst system, siger Camilla Gregersen.
Beskæftigelse hører ikke til i bevillingssystem
Dansk Magisterforening har advaret mod, at uddannelsesmidlerne gøres afhængige af de nyuddannedes beskæftigelsesgrad. I aftalen er betydningen af overgang til beskæftigelse blevet mindre end i det oprindelige udspil fra regeringen, og det kvitterer Camilla Gregersen for:
- Midler, der er afhængige af de færdiguddannedes beskæftigelse bliver aldrig min kop te, for udsving på arbejdsmarkedet må ikke forringe kvaliteten for dem, der er i gang med en uddannelse. Grundlæggende skal der være en ordentlig finansiering af alle uddannelser uanset arbejdsmarkedets konjunkturer. Uddannelseskvalitet og beskæftigelsesgrad skal ikke blandes sammen. Men jeg vil gerne kvittere for, at politikerne er nået til enighed om en lavere procentsats end den, regeringen først meldte ud - her har de lyttet til os.
Tiltrængt løft til pædagoguddannelsen
Der er med aftalen sikret et målrettet løft til pædagoguddannelsen, der i dag ligger på en historisk lav takst. Derfor glæder det Dansk Magisterforening, at politikerne har haft fokus på at løfte her.
- Jeg er rigtig glad for, at taksten nu bliver hævet for pædagoguddannelsen. Det er på tide, at pædagoguddannelsen får et løft, og derfor er det en vigtig sejr for os, siger Hans Beksgaard, næstformand i Dansk Magisterforening og formand for professionshøjskolelærerne i Dansk Magisterforening.