Spring menu over

Hvor går grænsen til jobsamtalen?

Del artikel:

Du sidder til jobsamtalen og vil naturligvis gerne have tilbudt jobbet. Men det sker ofte, at arbejdsgiver stiller ulovlige spørgsmål under samtalen. Bliv klogere på, hvad arbejdsgiver må spørge om.

Har du siddet til en jobsamtale og haft svært ved at se relevansen af arbejdsgiverens spørgsmål? 

Så er du ikke alene, men mange kender ikke reglerne for, hvad arbejdsgiver egentlig må spørge om.

Grænsen til jobsamtalen
Der er helt klare regler for, hvad en arbejdsgiver ikke må spørge ind til.

Som udgangspunkt må arbejdsgiver ikke spørge ind til emner, som ikke er rele-vante for arbejdets tilrettelæggelse og udførelse, herunder:

• Barsel og graviditet
• Religion
• Politisk ståsted
• Seksualitet

Undtagelserne
Din potentielle nye arbejdsgiver må heller ikke spørge, om du har mange sygedage, da det som udgangspunkt ikke er tilladt at spørge ind til dit helbred. 

Dog er der undtagelser. Skal du fx arbejde med allergifremkaldende stoffer, må arbejdsgiver gerne spørge ind allergi-gener mv.

Om spørgsmålene er lovlige afhænger ofte af konteksten.

Arbejdsgiver må fx gerne spørge ind til sprogkundskaber, hvis det at beherske et bestemt sprog er en del af jobbet og din straffeattest, hvis der er tale om en særligt betroet stilling.

Fagforeningsforhold må der også gerne spørges ind til, men arbejdsgiveren kan ikke kræve, at du skal være medlem af en bestemt fagforening, ligesom den selvfølgelig heller ikke kan kræve, at du ikke er organiseret.

Kontakt DM
Har du spørgsmål i forbindelse med en jobsamtale, eller oplever du diskrimination i forbindelse med et ansættelsesforløb, så kontakt os på dm@dm.dk eller 3815 6600.

Læs mere om, hvordan du forbereder dig til en samtale

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje