Spring menu over

Er du altid på arbejde?

Del artikel:

Nye teknologiske muligheder stiller krav til disciplinen, når arbejdsdagen slutter. Mange af vores medlemmer oplever, at de altid skal være på arbejdstelefonen eller mailen. Få klare aftaler med arbejdsgiver og kollegaer, anbefaler DM.

Vent lidt, jeg skal lige tjekke den her.

Du kender det måske. Du har haft en dejlig aften med vennerne ude og spise og har ikke skænket arbejdsmobilen en tanke. Så det overrasker måske dig selv lige så meget som dine venner, når du fisker mobilen frem og tjekker arbejdsmailen.

Hvis du kender det, er du blandt flere medlemmer, som oplever, at de lidt for ofte er på arbejdsmobilen.

DM-konsulent Karen Plenge Johansen forklarer, at uklare eller manglende aftaler om, hvor meget arbejdsgiver forventer, at medarbejderne er på arbejdsmail eller mobil, lægger et unødvendigt stort pres på mange medlemmer.

”Vi hører fra medlemmerne, at uklarheden om forventninger er centrale i deres mistrivsel. Det vigtige er at gøre klart for sig selv er: Hvor starter forventningspresset henne?” siger hun.

Gode råd til klare aftaler om arbejdstid
Når man har fundet ud af, hvor presset kommer fra, skal man gå til sin arbejdsgiver og få aftalerne på plads.

”Sørg for at gå til din arbejdsgiver. Sammen kan I forventningsafstemme og nå til helt klare aftaler for, hvor meget du er til stede uden for arbejdstiden,” anbefaler Karen Plenge Johansen.

Kommer presset ikke fra arbejdsgiver, men i stedet fra:

• Kollegaerne

Vær åben og tal om det. Gør det til et kollektivt problem, at dine kollegaer sender mails om aftenen/natten og i weekenden. Tal med dine kollegaer om, hvordan man er en god kollega. Organisér dig i din AC-klub. Sørg for at nå til enighed om, hvordan I arbejder, hvornår og hvor meget. 

Dig selv 

Har du svært ved at lægge telefonen væk efter arbejdstid, så handler det om at inddele din dag i blokke til mails, projekter og opfølgende arbejde. Selvfølgelig skal der også være plads til en blok til familie, venner og fritid.

Det nye arbejdsmarked
Der er et nyt arbejdsmarked på vej, hvor kreative tanker og innovation hyldes. Kreativitet og innovation opstår ikke nødvendigvis i tidsrummet 9-17. Derfor bliver vi formodentlig også til en vis grad nødt til at gentænke arbejdsmarkedet.

Som det er nu, kunne en fare i innovationssamfundet være, at grænserne imellem arbejde og fritid udviskes helt.

Karen Plenge Johansen fortæller, at det grænseløse arbejde ikke nødvendigvis er en dårlig ting, hvis bare det gode arbejde giver fleksibilitet på andre tidspunkter.

”Det kan være ok at arbejde søndag aften, hvis du bliver kompenseret på andre tidspunkter og du får større fleksibilitet i dit arbejde. Det er dog fortsat vigtigt at være åben og tage debatten med kollegaer og arbejdsgiver om, hvordan og hvornår I arbejder bedst sammen".

Har du en arbejdsfunktion, hvor du skal stå til rådighed fx pressevagt eller lignende forpligtende aftaler, bør du blive aflønnet med et funktionstillæg. Det kan kaldes vagttillæg, tilkaldevagter, rådighedsvagt i hjemmet og lignende.

Kontakt os for sparring eller en karrieresamtale på 38 15 66 00 / dm@dm.dk 

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje