Dansk Magisterforening uddeler forskningspriser til rum- og fortidsforskere

Del artikel:

Dansk Magisterforenings forskningspriser er forbundet med særlig hæder i forskningsverdenen, fordi den uddeles på baggrund af indstillinger fra forskerkollegaer.

Nu løfter vi sløret for, hvem der i år modtager Dansk Magisterforenings hæderfulde forskningspriser på 50.000 kr. Det er forsker og lektor Darach Watson, der løber med årets naturvidenskabelige pris for sit arbejde inden for astrofysikken ved Niels Bohrs Instituttet, Københavns Universitet. Forskningsprofessoren Karin M. Frei får den humanistiske og samfundsvidenskabelig pris for sit arbejde i arkæometri ved Nationalmuseet.

Forskningspriserne er på 50.000 kr., og de bliver officielt overrakt til Dansk Magisterforenings medlemsfest den 29. september i år.

- Årets to prismodtagere har fuldt ud fortjent priserne og den store hæder, det er at blive nomineret af forskernes kolleger. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi i Dansk Magisterforening kan være med til at præmiere de videnskabelige gennembrud, som dem Darach Watson og Karin M. Frei så flot har leveret, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

Galaktisk gennembrud

Darach Watson vinder prisen som årets naturvidenskabelige forsker for hans bredt funderede forskning inden for fysisk, herunder kosmologi, og anvendelsen af kvanteoptik til forbedring af fremtidige observationsteknikker. En forskning, der har ført til flere opsigtsvækkende gennembrud i de senere år. Blandt andet i 2015 hvor Darach Watson påviste eksistensen af den fjerneste støvholdige galakse. På baggrund af denne opdagelse, blev det muligt at bevise, at det har været muligt at danne jordlignende planeter gennem det meste af universets levetid.

Bronzealdermenneskets lange rejse

Årets humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningspris går i år til Karin M. Frei. Begrundelsen ligger her i, at hun som den første nogensinde har dokumenteret, at bronzealdermennesket kunne rejse hurtigt over meget lange afstande. Samtidigt har Karen M. Frei givet os nye redskaber til at forstå grundlæggende sider af forhistorien. Hendes forskning er især præget af et bredt tværvidenskabeligt samarbejde, hvor forskere fra forskellige discipliner og nationer mødes.

Yderligere information

Darach Watson, professor og lektor ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet: 35 32 59 94

Karin M. Frei, forskningsprofessor ved Nationalmuseet: 41 20 61 81

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening: 27 12 92 33

Seneste nyheder

Alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje

}