Stress og ensomhed skaber mistrivsel hos stadig flere studerende. Få 5 råd til, hvordan du kan sparke din studiestress til hjørne.
Du skal starte med at erkende, at du er stresset eller ikke trives, når du åbner døren til uni.
Sådan lyder meldingen fra Ole Grønne, arbejdsmiljøkonsulent i DM, hvor han rådgiver studerende, der føler et psykisk pres i forbindelse med studiet.”Jeg har arbejdet på dette område i 19 år. Henvendelserne fra studerende er steget markant inden for de sidste fem-seks år Jeg oplever flere og flere studerende, der ringer ind og føler sig pressede på studiet”, siger Ole Grønne.
Tal fra DM’s trivselsundersøgelse sidste år viser, at 41 procent af studerende generelt føler sig stressede på studiet.
Ole Grønnes oplevelse er, at det er studiemiljøet, der er blevet hårdere og ikke de studerende, der er blevet mere psykisk påvirkelige. Og især efter fremdriftsreformen har han mærket en stigning i antallet af pressede studerende.
Ole Grønnes 5 råd til studerende
1. Erkend problemet
De, der er hårdest ramt, er de, der intet gør og ikke erkender, at de mistrives. Det gælder, uanset om det er ensomhed eller stress. Studerende, der lukker sig inde og bliver ved med at løbe ind i muren kommer helt klart dårligst igennem og risikerer at falde ud af studiet.
Tag fat i nogle af de livliner, der findes. Fx Studenterrådgivningen, din praktiserende læge eller en til psykolog.
2. Vær ikke bange for hjælp
Hvis du er stresset, undgår man mange gange de ting, som kan hjælpe én – fx at tage fat i en vejleder og spørge ind til en opgave, fordi man slet ikke kan se muligheden.
Det handler om ikke at være bange for at have brug for ekstra hjælp. Og en god pointe er, at der igennem et studieforløb er rigtig mange, der har brug for en eller anden form for hjælp på vejen.
Brug de redskaber, der er til rådighed, så du kommer godt og hurtigere videre.
3. Skru ned for forventningerne
Når man har erkendt, at man mistrives, og overvundet grænsen med at bede om hjælp, kommer der for nogle en fase, hvor de aktivt må tvinge sig selv til at skrue ned for egne forventninger.
Der er ingen tvivl om, at miljøet og kravene på studiet er den altoverskyggende bad guy i trivselsscenariet. Når det så er sagt, eksisterer der nogle kæmpe krav blandt de studerende selv, hvor de skaber nogle urealistiske forventninger til sig selv og hinanden.
Hold nogle pauser. Det kan være noget helt banalt som at tage i sommerhus med kæresten og lade bøgerne blive hjemme i tre dage – så oplever en del faktisk, at det bliver lettere at læse videre efterfølgende. Og ofte får de mindst lige så gode karakterer efter at have justeret lidt ned. Pausen er gunstig. Den faglige fantasi får lige lov at spire lidt.«
4. Deltag i dit sociale liv
Det er vigtigt at investere tid i sine relationer og fritidsinteresser.
Det er faktisk en god idé at slappe af indimellem og tage af sted til sin squaredance, kartoffeltryk eller hvad man nu synes er sjovt.
På den måde er der en rød tråd mellem punkt to og tre: Hold en pause og husk livet ved siden af bøgerne.
5. Bryd ensomheds-spiralen
Flere af de studerende fortæller, at de føler sig ensomme og isolerede, og det skyldes ifølge Ole Grønne ofte en ond spiral, som mange studerende ender i.
Nogle isolerer sig, fordi de vil have de bedste karakterer og skal kunne overkomme alt i det perfekte studiejob ved siden af. Og så glemmer de at gå til deres squaredance – simpelthen af angst for ikke at være gode nok.
På den måde kommer de til både at føle sig isolerede på studiet og i fritiden, fordi de ofte slet ikke dyrker deres fritid.
Hvis du vil vide mere