DM sikrede et funktionstillæg på 1000 kr. med tilbagevirkende kraft og bedre arbejdstider for et medlem, der ofte arbejdede om aftenen og i weekenderne.
Sådan var virkeligheden for et nyuddannet DM-medlem, som altid følte, at hun skulle stå til rådighed, når samarbejdspartnere ringede på skæve tidspunkter af døgnet.
Selvom hun var glad for sit arbejde, syntes hun ikke, at det var rimeligt, at hun ikke fik et tillæg for tiden, som lå udenfor normal arbejdstid.
Arbejdsgiver mente til gengæld, at de skæve timer lå i stillingsbeskrivelsen som fritidskonsulent, og at medlemmet var klar over det, da hun søgte stillingen.
Uden for kontortid
Akademikeres overenskomst indeholder ikke en bestemt arbejdstid, men begrebet ”kontortid” findes, og det var ud fra den, at DM forhandlede et funktionstillæg på 1000 kr. om måneden med tilbagevirkende kraft fra august 2015.
”Selvom vores overenskomst ikke kan klokken, så er det ikke ensbetydende med, at man skal arbejde 24-7, uden at blive honoreret ekstra for det,” siger Berit Krøyer Rasmussen, som var DM’s konsulent på sagen.
Men det er ikke alle, der kan få tillæg for at arbejde uden for den almindelige kontortid. Det, der er afgørende, er, om man systematisk skal arbejde på skæve tidspunkter i forhold til de nærmeste kollegaer. Derudover er også være brancheforskelle.
”Men arbejder man som konsulent i en kommune med skæve arbejdstider i forhold til kollegaerne, så skal det også honoreres,” siger Berit Krøyer Rasmussen.
Løsningen er enten et funktionstillæg, som i sagen her, eller en lokalaftale. Den sidste vil dog typisk kun være i forbindelse med en gruppe af medarbejdere, for eksempel kommunikationsmedarbejdere, der indgår i en pressevagt.
Medlemmet kunne udover de 1000 kr. i funktionstillæg se frem til skemalagte telefontider, så hun fremover kan lade arbejdstelefonen ligge, når hun har andre aften- og weekendplaner.
Spørg os
Har du spørgsmål til, om du kan få tillæg for skæve arbejdstider, kan du spørge din tillidsrepræsentant eller kontakte os på 38 15 66 00 eller dm@dm.dk