Spring menu over

Digitalt overvåget på arbejdspladsen

TyliJura, Pixabay
Del artikel:

Data om vores digitale færden på arbejdspladsen kan bruges - og misbruges. Den udvikling stiller krav til din evne til at leve i digital masseovervågning og medfører en række teknologi-etiske dilemmaer.

De seneste år er ledere blevet præsenteret for en ny fristelse: Adfærdsdata om deres medarbejdere! Som om Googles, Microsofts, Facebooks og alle de andres techgiganters massive masseovervågning ikke var nok, stilles vi i dag over for en række nye dilemmaer og problemstillinger omkring masseovervågning - blot inden for væggene af de fleste virksomheder. Og fristelsen er ganske enkelt for stor, så flere steder har virksomhedens ledelse har kastet sig over digital overvågning som et nyt middel til at forstå, hvad der sker i organisationen.

Overvågningen er ikke begrænset til kameraer, adgangskort og timeregnskab. I dag genererer vores digitale adfærd nemlig utallige datapunkter, som kan bruges til at få dybdegående indblik i medarbejdernes adfærd: fra GPS-position i håndværkerbilen over vores adfærd, når vi kommunikerer via vores e-mail på arbejdet, til alle de informationer, som AI kan udlede af de data, som indsamles, når de kombineres, korreleres og kalkuleres.

Men det bliver værre endnu! I dag ser vi masser af AI-drevne algoritmer der - nogle gange baseret på pseudovidenskabelige metoder - formår at få indsigt i vores følelser, sindsstemning og relationer til kolleger. Alene ved at analysere vores ansigtsudtryk, hvordan vi kommunikerer eller med hvilken kraft, du betjener tasterne på tastaturet.

Kom til gå-hjem-møde med digital-etisk rådgiver Kim Escherich til en fortælling om, hvordan digital overvågning på arbejdspladsen kommer til at forandre vores arbejdsmarked – desværre ikke altid til det bedre.

  • Her lærer du om, hvordan udviklingen kommer til at stille krav til din evne til at leve i digital masseovervågning. Ikke kun på techgiganternes præmisser, men også i forhold til relationen til din egen chef.
  • Her bliver du præsenteret for en række teknologi-etiske dilemmaer, hvor du på egen krop kommer til at opleve nogle af de komplekse, digitale dilemmaer. Det er simpelthen den bedste måde til at forstå, diskutere og fordybe sig i konsekvenserne af digitaliseringen og den stigende digitale overvågning.
Kim Escherich

Hvem kan du møde?

Kim Escherich er selvstændig digital-etisk rådgiver, foredragsholder og forfatter. Han har mere end 30 års erfaring med digital innovation og har arbejdet som direktør, IT-arkitekt, innovationsrådgiver, formidler og journalist i forskellige virksomheder, både i Danmark, Europa og globalt.

Kim Escherich har gennem en længere årrække arbejdet i IBM, hvor han bl.a. var AI-etisk ombudsmand med ansvar for at udbrede forståelsen for etiske problemstillinger i relation til teknologi. I den rolle har han gennemført dataetiske dilemmaspil for mere end 6.000 ledere og medarbejdere i dansk erhvervsliv for at udbrede forståelsen for konsekvenserne af digitaliseringen. Men også forståelse for, hvordan vi som individer skal dannes og udvikle vores kompetencer til at kunne stå imod.

Sidste år skrev og redigerede Kim Escherich sammen med Politikens tech-redaktør, Michael Jarlner, bogen Overvågning på arbejdspladsen - Når AI bestemmer (Djøf Forlag, 2024) med bidrag fra forskere, eksperter og meningsdannere på området. Før denne udkom bogen Fra velfærdsstat til overvågningsstat (Djøf Forlag, 2021) der handler om, hvordan digitalisering ændrer samfundet og relationen mellem borgere og stat.

Vi serverer kaffe/te og kage fra kl. 16.30, hvorefter selve arrangementet går i gang kl. 17.00.

Afbud

Du bedes melde afbud på MitDM senest to dage før arrangementets afholdelse. Ved manglende afbud faktureres et udeblivelsesgebyr på kr. 200 per dag.

Hvad er DM Digi?

DM Digi er et fagligt fællesskab for dig, der arbejder med eller interesserer dig for den digitale udvikling og for ny teknologi. Et stærkt medlemstilbud med netværk, arrangementer og faglige artikler.
Besøg DM Digi

Interesserer du dig for data, AI og den digitale omstilling?

Så markér feltet "DM Digi" på Mit DM, så får du alt det, DM laver på området: artikler, arrangementer, netværkstilbud m.m.

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 27. maj 2025 17:00 - 19:00
Sted Akademikertårnet Lindevangs Allé 2 2000 Frederiksberg
Tilmeldingsfrist 15. maj 2025 - kl. 12:00
Afmeldingsfrist 15. maj 2025 - kl. 17:00
Medlemspris Gratis
Pris for andre Kun for medlemmer

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje