Klimaskepsis og antivaxxers: Forskning om forskningskommunikation
Gratis
Foredrag med Mikkel Gerken om videnskabsskepticisme
Allerede før COVID-19 pandemien anså WHO ”vaccineskepticisme” som et af verdens 10 største sundhedsproblemer. Pandemien har understreget, at selvom det er en vanskelig videnskabelig opgave at lave sikre og effektive vacciner, kan det være endnu vanskeligere at overbevise skeptikere om, at det er fornuftigt at tage dem.
Klimakrisen udgør et andet eksempel på den samfundsmæssige udfordring som videnskabsskepsis udgør. En effektiv grøn omstilling forudsætter, at både befolkningen og beslutningstagerne har tillid til klimavidenskabens udmeldinger, Men både i Danmark og internationalt er der udbredt skepsis overfor klimavidenskab.
Men hvad er videnskabsskepticisme helt præcis? Hvilke faktorer gør folk skeptiske overfor videnskab? Og hvordan kommunikeres videnskab bedst for at minimere denne form for skepsis? Det er spørgsmål som bliver undersøgt indenfor et nyt interdisciplinært felt: Forskningen om forskningskommunikation. Det meste af denne forskning er baseret på forskellige typer af eksperimenter. Men indenfor de senere år er filosoffer også begyndt at bidrage. Et eksempel er Mikkel Gerken, som er en dansk videnskabsfilosof. I oplægget vil han fortælle om den nyeste internationale forskning på området.
Indhold
Foredraget omhandler nogle centrale udfordringer for videnskabskommunikation om polariserende emner såsom klimavidenskab og vaccinesikkerhed.
Der vil gives en state-of-the-art oversigt over nogle af de centrale diagnoser på videnskabsskepticisme, som forskningen har kortlagt. På baggrund heraf diskuteres nogle kommunikationsstrategier, som forskere i forskningskommunikation har foreslået som en del af løsningen. Disse kommunikationsredskaber er værd at kende til, for alle der arbejder med videnskabsbaseret kommunikation eller kommunikation om polariserende emner.
Hvem kan du møde
Mikkel Gerken (Ph.d. UCLA 2007) er professor i filosofi ved SDU. Tidligere lektor ved University of Edinburgh samt visiting Professor ved Stanford University. Ung Eliteforsker 2009 og medlem af Det Unge Akademi under Videnskabernes Selskab (2012-2017). Forsker i erkendelsesteori, videnskabsteori, bevidshedsfilosofi og områder af kognitiv psykologi. Gerkens seneste bøger er On Folk Epistemology og Scientific Testimony (begge Oxford University Press), men han bidrager også ofte til den offentlige debat om videnskab og videnskabskommunikation.
Hvem kan deltage
Alle medlemmer af DM.
Foredraget arrangeres i samarbejde med Dansk Filosofisk Selskab
DM samarbejder med Dansk Filosofisk Selskab om at give medlemmer af begge foreninger mulighed for faglig inspiration. Derudover bidrager Dansk Filosofisk Selskab med foredrag som dette til DM’s medlemmer.
Er du medlem af DM, kan du få første års medlemskab af Dansk Filosofisk Selskab til halv pris ved at gøre opmærksom på dit DM medlemskab ved tilmelding.
Læs mere her
Information om webinar
Webinaret afholdes via det virtuelle møde- og undervisningsværktøj Zoom. Som deltager får du tilsendt et link og et password til webinaret via den mailadresse, du har oplyst til DM. Læs om DM’s brug af Zoom
Afbud
Bliver du forhindret i at deltage, vil vi gerne have dit afbud så hurtigt som muligt, og senest dagen før arrangementet. Det gør du på Mit DM. Dette er af hensyn til planlægning og så en anden kan få glæde af din plads.