Læs hvordan vi har indsamlet og behandlet den lønstatistik som DM's løntjek er baseret på.
Læs hvordan vi har indsamlet og behandlet den lønstatistik som DM's løntjek er baseret på. Når der i DM’s løntjek vises ”den typiske løn”, er det medianlønnen, der er angivet.
Lønstatistik for private
Statistikken er udarbejdet af DM’s sekretariat og bygger på de oplysninger, som privatansatte medlemmer har givet DM i løbet af juni 2024.
Alle DM’s privatansatte medlemmer blev spurgt om deres månedsløn i maj 2024. Undersøgelsen havde en svarprocent på 17 procent. Grundlaget for statistikken er 2.293 personer.
I lønstatistikken for privatansatte medlemmer bruger DM konsekvent bruttoløn. Bruttolønnen er udbetalt løn i september inklusive arbejdsgiverbidrag til eventuelle pensionsordninger, herunder bidrag til ATP og ferietillæg. Ferietillægget bliver beregnet som 1 procent af lønnen. For de medlemmer der har angivet, at de har modtaget en bonus i løbet af det seneste år, er værdien af den bonus delt med 12 og lagt oven i månedslønnen.
Lønstatistik for statsansatte
Data stammer fra Økonomistyrelsen. Der indgår samtlige overenskomstansatte DM'ere i lønstatikken for statsligt ansatte.
Alle beløb er angivet i forhold til en 37 timers ansættelse.
For statsligt ansatte er beregningsgrundlaget:
- Basisløn
- Faste kvalifikationstillæg og personlige tillæg
- Funktionstillæg og stillingsmæssige tillæg
- Øvrige faste/midlertidige tillæg
Den angivne løn er uden pensionsindbetalinger. På det statslige område typiske pensionsindbetaling på 17,1 %, af rådighedstillæg dog kun 12,5 %.
Lønstatistik for regionalt og kommunalt ansatte
Data til lønstatistikken stammer kommunernes- og regionernes løndatakontor (KRL).
I statistikken indgår samtlige overenskomstansatte magistre og bibliotekarer, der er ansat på løntrin 4-8, 1-7 eller som special- og chefkonsulent, korrespondent eller professionsbachelorer fra skovskolen på hhv. den kommunale og regionale AC-overenskomst.
Elever, personer i fleksjob og ekstraordinært ansatte er ikke medtaget.
Det benyttede lønbegreb er:
- Grundløn
- Centralt aftalte tillæg
- Særydelse
- Feriegodtgørelse
- Lokalt aftalte tillæg
Følgende løndele er derfor ikke med: resultatløn, garantitillæg, overgangstillæg, overarbejde, særligt ferietillæg og pension.
Den angivne løn er uden pensionsindbetalinger. På det regionale område er den typiske pensionsindbetaling på 18,58 %, mens den på det kommunale område typisk er 18,78 %.
Statistisk nøjagtighed og anonymitet
Af hensyn til den statistiske nøjagtighed og anonymitet er følgende retningslinjer fulgt i forbindelse med anonymisering: - Gennemsnitstal vises kun, hvis antallet af svar er mindst 5 - Median vises kun, hvis antallet af svar er mindst 10 - 25 procent og 75 procent-fraktiler vises kun, hvis antallet af svar er mindst 20 - 90 procent-fraktil vises kun, hvis antallet af svar er mindst 50 Hvis der i løntabellerne med dimittendår generelt ikke er besvarelser nok til, at lønoplysningerne kan præsenteres for hver enkelt dimittendår, er materialet samlet i større intervaller.
DM's løntjek
Har du tjek på din løn? Ved du hvad dit lønniveau er for din branche? Skal du bruge et udgangspunkt for din lønforhandling?
Lønstatistik
DM indsamler årligt lønstatistik på det private og offentlige område for DM's medlemmer. Lønstatistikken er opdelt efter det private, kommunale, regionale og statslige område.
Foto: Lasse Martinussen