Gennemsnitsløn i Danmark

Del artikel:

Gennemsnitslønnen i Danmark er et væsentligt mål, der giver indsigt i den generelle indkomstfordeling i samfundet. Læs mere om lønforskelle, mindsteløn og hvorfor det er vigtigt at kende gennemsnitslønnen i din egen branche, før du går til lønforhandling.

Hvad er gennemsnitslønnen i Danmark?


Ifølge Dansk Statistik nyeste undersøgelse af danskernes gennemsnitsindkomst fra 2022, tjener hver dansker i gennemsnit 46 971,56 kr. om måneden før skat.
Beløbet er inklusiv bl.a.  pension. 
Fordelt på køn tjente den gennemsnitlige danske kvinde 43 741,84 kr. om måneden i 2022, mens hendes mandlige modstykke fik 49 797,92 kr. før skat.
Dansk Statistik har ikke en tilsvarende undersøgelse af gennemsnitslønnen i  Danmark for 2023 eller 2024.

Hvad er gennemsnitslønnen i Danmark?

Lønnormen varierer fra branche til branche, og den afhænger bl.a. af din uddannelsesbaggrund, dit arbejdsområde, og hvorvidt du har ledelsesansvar eller ej. 
Prøv DM’s lønberegner og find gennemsnitslønnen for din branche og dit arbejdsområde.

Hvorfor det er vigtigt at kende gennemsnitslønnen for sin egen branche

Når du kender gennemsnitslønnen for din egen branche, er du bedre rustet til at komme med et realistisk oplæg til din næste lønforhandling. Ligger din nuværende løn under gennemsnittet for din branche, har du desuden et godt argument for, at du bør stige i løn.

Hvad er mindsteløn?

I nogle lande har man en lovpligtig mindsteløn, som er den laveste løn, en arbejdsgiver lovligt kan betale sine ansatte. I Danmark har vi ikke en lov om mindsteløn. I stedet har vi den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter (arbejdsgiver og arbejdstager) fastlægger løn- og arbejdsvilkår gennem kollektive overenskomster.

Hvad er medianløn?

I modsætning til gennemsnittet, så beskæftiger medianen sig kun med det midterste tal i en sorteret liste. Samme logik gælder ved medianløn.

Hvor gennemsnitslønnen vil blive påvirket af meget små eller store indkomster, så påvirker dette ikke medianlønnen, som kun kigger på midten af en sorteret liste. Hvis listen indeholder et lige antal elementer, vil medianen være gennemsnittet af de 2 midterste elementer.

Sådan bruger du lønstatistikker til lønforhandling

Når du skal forhandle løn, er det en god ide at have dine argumenter for en lønstigning klar inden forhandlingen. Et godt argument kan være, at din nuværende løn ikke kan konkurrere med, hvad andre i samme type stilling som din tjener. Hvis du har undersøgt lønstatistikkerne i din branche og jobfunktion og kan se, at du ligger under normen, kan du bruge det som et argument i din lønforhandling. Læs mere om, hvordan du får succes med din lønforhandling

Ofte Stillede Spørgsmål

Hvor meget tjener man i gennemsnit i Danmark?

I 2022 tjente hver dansker i gennemsnit 46 971,56 kr. om måneden inklusiv pension

Hvad er en normal månedsløn?

Danskernes indkomst afhænger af flere forskellige parametre som uddannelsesbaggrund, branche, køn, alder og hvor i landet arbejdspladsen ligger.

Danskernes indkomst afhænger af flere forskellige parametre som uddannelsesbaggrund, branche, køn, alder og hvor i landet arbejdspladsen ligger. Det kan derfor være svært at sige isoleret, hvad en normal månedsløn er. Gennemsnitslønnen i Danmark er 46 971,56 kr. om måneden inklusiv pension.

Hvor meget tjener middelklassen i Danmark?

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd tjener en dansk middelklasseborger i gennemsnit 410.000 kr. om året. I sin analyse deler organisationen befolkningen op i fem grupper: En klasse udenfor arbejdsmarkedet, arbejderklassen, middelklassen, den øvre middelklasse og overklassen. Ifølge analysen udgør middelklassen 24,4% af den samlede befolkning og er efter arbejderklassen den største gruppe i undersøgelsen.

Hvor meget tjener top 5 procent i Danmark?

Ifølge CEPOS skal man tjene mindst 956.900 kr. om året for at være en del af de 5%, der tjener mest i Danmark. Gruppen tjener i gennemsnit 1.786.800 kr. om året. Tallene er fra 2021 men korrigeret til 2023 niveau. De dækker over årlig lønindkomst inkl. pensionsindbetalinger, indkomst fra selvstændig virksomhed, overførselsindkomst samt kapital- og aktieindkomst.

Seneste nyheder

Se alle nyheder

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje