Ledelse blev det sted, hvor Mikkel Bohm kunne kombinere sin fascination for naturvidenskaben og sin entreprenørånd. Gennem over 23 år som topleder har han lært, at for at holde balance i sit arbejdsliv handler det om at lære både sine styrker og svagheder at kende.
En af de første læringer, Mikkel Bohm gjorde som leder, var, hvor meget det betyder, hvilke signaler, man sender.
“Man skal være påpasselig med at være alt for nonchalant med, hvad man siger, for ens ord bliver vejet på en guldvægt.”
Det er læringer som disse, der har hjulpet Mikkel Bohm med at finde sin egen ledelsesfilosofi.
“I bund og grund er lederskab personligt, det handler om dig selv. Jeg er jo den person, jeg er, det kan jeg ikke ændre på,” siger han og fortsætter:
“Det må jeg arbejde med, så godt, som jeg kan, med de svagheder og styrker jeg har.”
For Mikkel Bohm har lederrollen aldrig ligget ham fjernt. For selvom det aldrig var en del af planen, er det som om, ledelse altid har fundet ham.
“Jeg tror, at der er noget ved mig som person, der gør, at folk spørger mig, om jeg ikke skal være leder,” siger han.
En tidlig forelskelse i naturvidenskaben
I 1995 afsluttede Mikkel Bohm sin kandidatuddannelse i geografi og kommunikation fra RUC. På trods af opfordringer til at vælge en akademisk karriere, besluttede han sig for en anden vej.
“Jeg havde det som om, jeg havde gået i skole hele mit liv. Jeg havde brug for at komme ud og selv være aktiv i verden og ikke være den, der kigger på verden,” forklarer han.
Kort efter fandt han sin første stilling i DTU’s helt nye kommunikationsafdeling. Her blev han ansvarlig for den eksterne kommunikation, og arbejdet åbnede hans øjne for den fascinerende forskning, der udfoldede sig i universitetsmiljøet.
“Det var der, jeg blev forelsket i den verden,” siger han.
Naturvidenskaben blev hurtigt en central del af hans professionelle identitet og kilde til mening i arbejdslivet:
“Man kan jo ikke redde verden med naturvidenskaben alene, men man kan ikke gøre det uden,” understreger han.
Det var den fascination for det naturfaglige, der førte til, at han efterfølgende var med til at etablere en naturvidenskabsfestival gennem Experimentarium. Igen et projekt, der skulle stables på benene helt fra bunden.
Festivalen førte til flere nye aktiviteter, organisationen voksede sig større og blev efter flere fusioner til det nationale naturfagscenter, Astra, der er en selvejende statslig organisation med 70 medarbejdere, der er tilknyttet Børne- og Undervisningsministeriet.
Blå bog
RUC, cand.comm i kommunikation og geografi, 1995
DTU, informationsmedarbejder, 1995-1997
Experimentarium, projektleder, 1997-2001
Danish Science Factory, nu Astra, direktør siden 2001
Forperson for Ungdomsbureauet
Formand for uddannelsesudvalget, Akademiet for de Tekniske Videnskaber
Bestyrelsesmedlem i DM Leder
Skal lede med mening
Fra kommunikationsafdelingen på DTU til naturvidenskabsfestivalen gennem Experimentarium til nu at have stået i spidsen for Astra i over 23 år. Mikkel Bohm har altid været med til at starte ting op.
For Mikkel går meningsfuldheden og entreprenørskabet hånd i hånd i hans lederskab, og han håber, at den meningsfuldhed, han føler i sit job, er noget, der siver ned gennem organisationen.
“Mening betyder enormt meget for mig. Jeg kunne selvfølgelig ikke finde på at bruge så mange timer på at sælge vaskepulver. Det skal være noget, der er et samfundsbidrag.”
Mikkel Bohm beskriver sig selv som et entreprenant idemenneske, der elsker at starte nye projekter. Samtidig ved han, hvor vigtigt det er at have struktur omkring sig.
“Jeg går efter mening og ideen, men derfor er jeg også afhængig af, at jeg omgiver mig med folk, der er gode til struktur og organisering.”
Personlig, men ikke privat
For ham handler det bæredygtige arbejdsliv om at finde ud af, hvad der virker på den lange bane.
“Jeg har fået at vide, at jeg skal lade være med at lave regneark, fordi det kan jeg ikke finde ud af,” siger han.
Det hænger sammen med, at for ham handler ledelse om at finde sin egen vej gennem at lære sig selv at kende, for på den måde passer man bedst på sig selv og sine medarbejdere.
Noget han gennem sit arbejdsliv har lært er, at for ham handler et bæredygtigt arbejdsliv som topleder om en klar adskillelse mellem ham som person og leder.
“Vi kan sagtens være personlige og snakke om hverdagsting, men jeg bliver aldrig privat i forhold til min arbejdsplads,” siger han.
Det er et princip, der falder ham helt naturligt. Det passer til ham og hans lederrolle. Men det er også et valg, han har truffet fordi, der er et naturligt hierarki på arbejdspladsen, som man er nødt til at tage seriøst, vedligeholde og skabe klare rammer.
“Når du er topleder, er du ikke en del af flokken på samme måde som de andre.”
Toplederrollen er noget særligt
Det ér en særlig position at være topleder. Som topleder har du ingen kollegaer, på samme niveau som dig, der er ingen MUS-samtaler, og du refererer kun til din bestyrelse. Det er dig, der sidder med det sidste ord i en beslutningsproces.
Toplederrollen passer heldigvis Mikkel Bohm rigtigt godt. Han kan godt lide at være den, der sidder med det sidste ord, særligt fordi de beslutninger han træffer, er på et område, der ligger hans hjerte nært - nemlig naturvidenskaben.
Men det kræver også en stærk mental kapacitet og erfaring at finde sig til rette i den rolle. Selv søger Mikkel Bohm råd og sparring hos venner, der besidder samme lederrolle - “it takes one to know one”, som han siger.
Her deler han tre gode ting at skrive sig bag øret til dig, der er ny topleder eller ønske at blive det.
Tre ting du skal vide, inden du søger toplederstillingen
- Undertonen af ensomhed er indlejret i toplederstillingen
Som topleder har du ingen kollegaer på samme niveau som dig selv. Derfor kommer du til at skære ned på kammeratskabet internt som topleder.
“Det er ikke negativt, at det er sådan, for det er sådan, det bør være,” siger Mikkel Bohm. Undertonen af ensomhed er en del af at være topleder, og det skal man være klar over, inden man sætter sig i direktørstolen. - Topledelse kræver en god forventningsafstemning med din bestyrelse
God topledelse handler om at skabe en god aftale med din bestyrelsesformand, da det sikrer at begge parter kan fokusere på deres kerneopgaver. For Mikkel Bohm må den aftale og forventningsafstemning godt være ret firkantet.
“Når en direktør ansættes, er det vedkommendes opgave at drive biksen. Bestyrelsen kan fokusere på strategi og økonomi, men undgå at blande sig i detaljer i driften. - Du er leder, med leder på
Det siger sig selv, at du som øverste chef eller direktør er den, der sidder med det sidste ord.
Den rolle skal man kunne være i, men for Mikkel Bohm er det vigtigt at fremhæve, at det lige netop er det, der er det fantastiske ved at være topleder. For man skal ikke underkende, hvor givende det er, at være den, der kan sætte en retning.
“Det er fantastisk at kunne bestemme og det at have en vision sammen med andre mennesker og faktisk føre den ud i livet, er netop derfor, man ønsker at være leder," siger han.