Dansk Magisterforening

Se toplisten: 100 danske ord skilte sig ud sidste år

'Bededag' blev slået af et enkelt ord på listen over ord, der blev brugt usædvanligt meget sidste år. © Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af Serge Savin
Del artikel:

Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs liste afslører, hvordan politiske dagsordener har påvirket sproget i det forgangne år. Se hele listen nederst.

Koranafbrænding, bededag og seniorpension.

Det er de store Christiansborg-dagsordener, der også har sat aftryk på de ord, der blev brugt usædvanligt meget i 2023.

Det viser en liste udarbejdet af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som Akademikerbladet har fået adgang til.

”Ordene her har fået en opblomstring af den ene eller anden grund i den offentlige debat og i den daglige avisskrivning,” forklarer Lars Trap-Jensen, der er redaktør på Den Danske Ordbog, hvor de bruger listen til at holde øje med udviklinger i det danske sprog.

Rent teknisk viser opgørelsen, hvor ofte et ord er blevet brugt per 100 millioner ord i den samling tekster, selskabet jævnligt får ind. En stor del af disse tekster er journalistiske udgivelser, hvilket kan være en del af forklaringen på, at det i stor grad er ord, der kredser om politiske debatter i det forgangne år, mener Lars Trap-Jensen.

”Det er selvfølgelig ikke et direkte spejl af, hvilke ord danskerne bruger over spisebordet, men der er jo ofte en vekselvirkning mellem dagsordenen i medierne og i vores daglige liv.”

Listen forklaret

Listen er udarbejdet af redaktør Kirsten Appel, redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

"Frekvens 2023" er ordets frekvens per 100 mio. ord i 2023.

"Frekvens før 2023" er ordets frekvens per 100 mio. ord før 2023.

"Overhyppighedsscore" er et udtryk for forholdet mellem frekvensen i 2023 og frekvensen i det øvrige korpus (det vil sige før 2023).

Alle ordene på listen optræder mindst 1000 gange per 100 millioner ord i 2023 og har en overhyppighedsscore på mindst 250. 

Listen indeholder alle ord, der lever op til de 2 ovenstående kriterier.

Men selvom listen bliver brugt til at overvåge sprogets udvikling, som Den Danske Ordbog også skal afspejle, er det langt fra sikkert, at vi får et ord som ’koranafbrænding’ at se i ordbogen.

”Det er ikke en oplagt kandidat lige nu, for det har ikke bevist sig som et blivende ord. Det minder på den måde lidt om ordet ’gulvtæppetale’, der var oppe at vende i forbindelse med Poul Schlüters tamil-sag. Men det blev heldigvis heller ikke optaget, for det er jo ikke sådan, at vi bruger det ret meget i dag,” siger Lars Trap-Jensen.

Derimod er der ord på listen, der har trængt til en opdatering, konstaterer redaktøren.

”Det går jo for eksempel ikke, hvis der stadig stod, at Store Bededag var en helligdag.”

Se de 100 ord, der skilte sig mest ud i 2023

Bemærk: Hvis listen ikke kan ses ovenfor, kan det skyldes dine cookies-indstillinger, eller at du bruger adblocker. I så fald kan du se listen her.

}