Dansk Magisterforening

Ny podcast fortæller de fascinerende historier bag 10 formler, der forandrede verden

Podcast
Del artikel:

Gennem tidens løb har videnskabelige formler ændret vores opfattelse af virkeligheden, skubbet grænserne for menneskelig kunnen og skabt teknologiske revolutioner.

Vidste du, at Pythagoras - altså ham med trekanterne - var leder af en obskur kult, der troede, at grønne bønner kan forvandle sig til mennesker?

Og har du nogensinde tænkt over, hvorfor vandet egentlig bliver lunket, når du blander koldt og varmt?

Eller vil du vide, hvordan det gik til, at en matematiker fra 1800-tallet fandt frem til fire formler, der som ved et trylleslag oplyste Europa og forandrede verden for altid?

I vores nye podcast '10 formler, der forandrede verden' dykker vi ned i historien og videnskaben bag en række af de videnskabelige gennembrud, der på mange måder er grundlaget for den menneskelige civilisation, vi kender i dag.

Og vi kommer vidt omkring - lige fra atomkrige til økonomiske vidundermidler og matematik, der er så simpel og kompleks på samme tid, at man ligefrem kan kalde det smukt.

Lyt til afsnittene her

Du kan finde podcasten i din foretrukne podcastafspiller eller åbne den på alle platforme med dette link. Du kan også finde alle afsnittene lige nedenfor.

Podcasten er støttet af Carlsbergfondet og produceret af MonoMono. 

E=mc² - formlernes popstjerne

Den ikoniske relativitetsteori formuleret af den lige så ikoniske fysiker Albert Einstein. Ingen formler er vel mere kendt end denne. Men hvad er det egentlig, formlen betyder, og hvorfor er den så vigtig?

Schrödingers ligning - Kernen i kvantecomputeren

Schrödinger har lært os at forstå, hvordan de allermindste dele i verden opfører sig. Og det er slet ikke, som vi troede.

Maxwells Ligninger - and then there was light

I midten af 1800-tallet skabte en skotsk matematiker fire formler, der som ved et trylleslag oplyste Europa og forandrede verden for altid.

Pythagoras læresætning - historien om en meget mystisk kult

Du kender nok Pythagoras fra gymnasiet. Men vidste du, at han var leder af en antik kult, der beskyttede en farlig hemmelighed, og som ikke ville spise bønner, fordi de troede, at bønner kunne blive til mennesker?

IS-LM-modellen - et økonomisk vidundermiddel

For 100 år siden fik staten et vidundermiddel mod økonomiske kriser. Lektor Birthe Larsen guider os gennem en af de vigtigste grundsten i moderne politik.

Eulers formel - verdens smukkeste matematik

Eulers formel er kendt som noget af det smukkeste matematik i verden. Formlen er balanceret og enkel, men alligevel helt vildt overraskende. Selv var manden bag kendt som Kyklopen på grund af sit hængende øje. 

Boltzmanns entropiformel - en verden af uorden

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor mælken blander sig med kaffen? Eller hvorfor vandet bliver lunkent, når man blander varmt og koldt? Svaret er mindre intuitivt, end man skulle tro.

Newtons love - naturkræfternes første formel

Den britiske fysiker Isaac Newton sætter i 1700-tallet som den første ord på tyngdekraften. I dag er hans tre love stadig noget af det første, man møder på fysikstudiet - og som løste gåden om tidevandet.

Kaosteorien – når en sommerfugl forårsager en tornado

Kan en sommerfugls vingeslag i Brasilien skabe en tornado i Texas? Spurgte meteorologen Edward Lorenz og introducerede en teori, der beskriver, hvordan de mindste detaljer kan få de største konsekvenser.