Dansk Magisterforening

CBS skal skære op til 70 stillinger

CBS skilt

© Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Copenhagen Business School
Af Serge Savin
Del artikel:

Copenhagen Business School skal spare 45 mio. kr. til lønninger, hvilket betyder, at 60 til 70 fuldtidsstillinger skal nedlægges. For de videnskabeligt ansatte vil størstedelen ske gennem frivillige aftrædelser, vurderer TR.

Et sted mellem 60 og 70 årsværk. Så mange vil ledelsen på Copenhagen Business School (CBS) skære væk i løbet af efteråret – fordelt ligeligt mellem administration og videnskabeligt personale. Der skal frem mod 2025 spares 55 mio., hvoraf de 45 mio. skal findes på lønbudgettet.

“Det er trist og meget beklageligt, at vi er nødsaget til at reducere i antallet af medarbejdere. Men vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at finde besparelserne andre steder”, udtaler rektor Nikolaj Malchow-Møller i en pressemeddelelse.

Det er stigende priser og voksende driftsudgifter, der ifølge CBS lægger pres på budgetterne. Samtidig betyder de stigende renter, at universitetet ikke kan optage lån i bygningerne i det omfang, der ellers var planlagt.
Akademikernes VIP-fælles­tillids­repræsentant, Bersant Hobdari, fortæller, at besparelsen har været undervejs i noget tid, og at han er forstående over for, at den nuværende økonomiske situation ikke er holdbar.

“Men jeg må sige, at jeg er overrasket over, at CBS har sat sig i den her position. Det er en institution, der burde have styr på forretning, så det ville ikke være urimeligt at forvente, at ledelsen havde forberedt sig bedre på, at det her scenarie kunne opstå”, siger han.

Ledelsen på CBS har meldt ud, at de så vidt muligt vil håndtere besparelserne gennem diverse afværgeforanstaltninger, men at afskedigelser ikke kan udelukkes. Processen gennemføres i løbet af efteråret og forventes afsluttet i oktober.

Bersant Hobdari vurderer, at langt størstedelen af VIP-besparelsen – hvis ikke den hele – kan findes gennem frivillige aftrædelsesordninger.

“Jeg kan ikke garantere, at der ikke bliver tale om fyringer. Men vi har mange ansatte, der ikke er langt fra pensionen og derfor vil se den frivillige aftrædelsesordning som en fin mulighed. Når jeg snakker med de andre tillidsrepræsentanter, har jeg indtryk af, at den gruppe vil være tilstrækkelig stor”, siger han.

Han forventer, at besparelserne vil blive mødt med “dyb vrede”.

“Det er ikke mere end otte år siden, at vi stod i den samme situation. Økonomien lige nu er selvfølgelig en kombination af ledelsesbeslutninger og økonomiske omstændigheder, men mon ikke vreden bliver rettet mod ledelsen, der burde have forberedt sig på det her scenarie”, siger Bersant Hobdari.

Han forventer ikke, at øvelsen vil gå ud over kerneydelserne på CBS. Men de færre ansatte vil alligevel kunne mærkes på stedets forskningsområde:

“Det vil i særlig grad være erfarne forskere, der fratræder. At deres viden og ekspertise ikke længere vil være her, vil selvfølgelig have en negativ effekt”.