Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 4. 2024

Stadselig opgradering

Aarhus Universitet (AU) gik enegang i jagten på afløseren for det mere end 25 år gamle og forældede it-system STADS. Nu har AU valgt sin egen leverandør, mens de øvrige syv universiteter har fundet en fælles løsning.

Ubetrådt land

Årets studenteroptag viser, hvordan dimensioneringerne virker direkte imod erhvervslivets interesser, men heller ikke ser ud til at øge optaget på professionsuddannelserne. “Et eksperiment,” siger analytiker om dimensioneringer. “Det er ikke til at forstå,” lyder det fra Dansk Industri.

Intet medhold

Det var ikke uredeligt, at Anna Xaviers chef indsendte et manuskript, der byggede på hendes forskning, uden at kreditere hende. Det har Uredelighedsnævnet afgjort. Men Anna Xavier mener ikke, nævnet gjorde et oprigtigt forsøg på at nå til bunds i sagen.

Magt, viden og voldtægt

Formelle og informelle magtstrukturer kan gøre forskningsmiljøer usunde, siger tidligere lektor, der i sin debutroman gør universitetet til scene for et psykologisk drama, der opstår, da en professor voldtager sin ph.d.-studerende.

Den umulige reform

Rektorer, ansatte og studerende advarer om, at det i praksis er noget nær umuligt at indføre etårige kandidatuddannelser på 75 ECTS. Erhvervslivet kalder de forkortede uddannelser et dårligt kompromis, der hverken er fugl eller fisk.

Universiteter vil ikke registrere forskernes arbejdstid

Universiteterne vil undtage det videnskabelige personale fra at tidsregistrere, selvom eksperter og faglige organisationer har vurderet, at det er i strid med reglerne. Universiteterne siger, at de følger en mundtlig vejledning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

KU´s første kvindelige filosofiprofessor: Kvindelige tænkere er blevet skrevet ud af historien

Sabrina Ebbersmeyer blev tidligere i år som den første kvinde udnævnt til professor i filosofi ved Københavns Universitet. Nu vil hun give kvinderne, der er blevet glemt eller fjernet, deres retmæssige plads i filosofihistorien tilbage.

Kunstigt behov?

En omfattende undersøgelse foretaget blandt underviserne på Københavns Universitet viser, at et stort flertal ikke ønsker, at kunstig intelligens bruges til at undervise de studerende, men til trods for deres modstand anser de det for et realistisk fremtidsscenarie.

Nyheder

Forskning på toppen

En placering i 3.571 meters højde giver glimrende forhold for mange typer af forskning, og så er udsigten heller ikke værst.

Læger skal spørge mere ind til patienters følelser

78-årige Merete Jørgensen forsvarede i juni i år sit ph.d.-projekt, som handler om, at læger i højere grad skal spørge til patienters følelser, fornemmelser og forventninger under konsultationen.

Halvdelen brugte AI til deres eksamensopgaver

Denne sommer kunne AU’s studerende for første gang få lov til at bruge AI-værktøjer til deres specialer og store skriftlige eksamensopgaver mod at deklarere, hvor og hvordan de blev brugt. Prodekan for uddannelse er glad og tilfreds: ”Det rummer didaktiske potentialer”.

Forsker blev dette OL’s svar på Eddie the Eagle

Australsk adjunkt slog verden med forbløffelse, da hun deltog i OL’s breakdancekonkurrencer med ’kænguruen’ og andre hjemmebryggede dansefigurer.

Faste elementer