Forskerforum nr. 2. 2025
Fonde skaber ulighed: Milliardkløft i fondsmidler deler universiteterne
Særligt én fond bestemmer i stigende grad, hvem der får forskningsmidler - og til hvad. Det skaber en skæv fordeling mellem universiteter, fag og forskere.
Opskriften på forskningssucces: Sats på de store tidsskrifter og dine originale idéer
Fysikprofessor Jeppe Dyre fra RUC har i løbet af sin karriere skaffet omkring 133 millioner kroner hjem i forskningsmidler. De store bevillinger har gjort det muligt at opbygge et stærkt forskningsmiljø i fysik – med særligt fokus på glas.
Sådan kom Lone Simonsens forskningsfelt på dagsordenen
Matematisk epidemiologi var længe et nichefelt i Danmark – uden støtte, netværk eller anerkendelse. Forskeren bag PandemiX fortæller, hvordan det lykkedes at skabe et helt nyt felt og få millionbevillingerne i hus.
“Jeg forstod pludselig, at en ansøgning er et stykke kommunikationsarbejde”
Hvordan får man midler til store forskningsprojekter i humaniora, når man har verdensrekord i afslag? Mette Birkedal Bruun fortæller om sin vej til succes – og hvorfor hun i dag bruger tid på at hjælpe yngre forskere i gang.
Eksterne midler på de otte universiteter
Forskerne på de danske universiteter søger om midler fra en række eksterne kilder så som private fonde, erhvervslivet, de offentlige forskningsråd og EU. Se hvor mange penge hvert universitet modtog i 2023.
65 procent af de midlertidigt ansatte forskere har stresssymptomer
DM’s seneste medlemsundersøgelse fra 2024 viser, at langt flere forskere har symptomer på stress end andre offentligt ansatte. Særligt de tidsbegrænset ansatte er hårdt ramt.
Socialdemokratiet vil have en ny national forskningsstrategi
Socialdemokratiets forskningsordfører, Trine Bramsen, mener, at forskningspolitikken i Danmark er kørt ud på et sidespor. Hun vil nu have den tilbage som et centralt politisk tema og have udformet en ny national forskningsstrategi med Finland som forbillede.
Kandidatreformen lukker stribevis af uddannelser
Mange uddannelser må lade livet, når universiteterne til sommer begynder at implementere kandidatreformens krav om færre studerende.
Oprustning kan give guldregn over dansk forskning
Der er et stort, uudnyttet potentiale for dansk forskning i forsvarsteknologi, og feltet er langt bredere, end mange tror. Desværre har både universiteter og politikere haltet med at bringe danske forskere i spil på området.
Etikken er ikke på plads
Universiteterne er klar til at skrue op for forsvarsrelateret forskning. Men der er en række etiske problemstillinger, som mangler at blive afklaret, siger professor i etik.
Fra VVS-lærling til bølgeforsker
Jens Visbech byttede håndværkererhvervet ud med avancerede matematiske modeller, der kan simulere bølger på havet, og som skal gøre det lettere at udvikle fremtidens vind- og bølgeenergi til havs.
Undervisning uden skærme: “Luften var fortættet af opmærksomhed”
Professor Peter Dahler-Larsen er træt af at skulle kæmpe mod diverse onlineaktiviteter om de studerendes opmærksomhed. Nu indgår han kontrakter med de studerende om at slukke netforbindelsen og gemme mobilen væk.
Pia K er sur – ministeren er ligeglad
Professor Jacob Gerner Hariri irriterede Pia Kjærsgaard så meget med sine engelske udtryk, at hun klagede til uddannelses- og forskningsministeren. Professoren lover bod og bedring, ministeren er fløjtende ligeglad.