Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 1, 2024

Afgørelse: ITU krævede tavshed i strid med reglerne

Ledelsen på IT-Universitetet hastede fyringer igennem og pålagde medlemmerne af samarbejdsudvalget tavshedspligt, men det var i strid med samarbejdsaftalen, viser ny forligsafgørelse. DM mener, at en mere inddragende proces kunne have afværget eller i det mindste have begrænset antallet af afskedigelser. ITU-ledelsen lover at tage de nødvendige skridt for at forbedre samarbejdet.

CBS mørklagde lukningen af sin uafhængige universitetsavis

Det var i strid med vedtægterne, at ledelsen på Copenhagen Business School fyrede redaktøren og journalisten på CBS WIRE uden at informere og inddrage de ansatte og studerende. I næsten tre måneder var lukningen af avisen mørklagt.

Krav om stop for besparelser på grøn forskning

Alternativet vil have Folketinget til at pålægge regeringen at standse den årlige toprocentsreduktion på forskningsbaseret myndighedsbetjening. Flere partier bakker op, men regeringen står fast.

Forfattere flyttede ind

I begyndelsen af 2022 flyttede otte skønlitterære forfattere ind på danske universiteter i en toårig periode som led i Velux Fondens projekt Writers-in-residence. Forskerforum har bedt to af forfatterne fra første hold fortælle om deres oplevelser.

Hemmelighedskræmmeri om kandidatreform

Ved hjælp af et forvaltningsmæssigt trick har Uddannelses- og Forskningsministeriet trukket persiennerne ned omkring det udvalg, der skal finde på en praktisk udmøntning af regeringens kandidatreform. Udemokratisk og skidt for løsningernes kvalitet, lyder kritikken.

SDU satser på Vejle-campus i 2026

Trekantområdet skal være nyt centrum for it- og ingeniøruddannelser. Men rekruttering af både studerende og under­visere er en udfordring, og især de første år vil man være afhængig af folk fra udlandet, siger Syddansk Universitets prorektor, Helle Waagepetersen.

Ris og ros til ministerens udspil til opdatering af forskningens etiske spilleregler

Der er gode elementer i forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelunds (Moderaterne) udspil til en opdatering af Danmarks kodeks for forskningsintegritet fra 2014, men hun detailstyrer for meget, og der er for få udøvende forskere med i udvalget, der skal formulere opdateringen, lyder kritikken.

Nyheder

Anton undersøger beskrivelsen af sex mellem mænd

I sit ph.d.-projekt ser Anton Juul på, hvordan nyere dansk litteratur beskriver sex mellem mænd, og hvordan den trækker tråde til hiv- og aids-epidemien i Danmark.

Din kaffe indeholder stor skønhed

Koffeinkrystaller er et yndet motiv for mikrofotografer. Man forstår hvorfor.

Underviser bruger ChatGPT til studenterfeedback: “Den høster de lavthængende frugter”

Det kræver hverken programmørkundskaber eller ekstra midler at gøre ChatGPT til en kvalificeret undervisningsassistent. Postdoc Mark Friis Hau fra KU udviklede med enkle midler en chatbot, der gav studerende brugbar feedback.

AAU-forskere vil udvikle “digitale tvillinger” til undervisere

Et forskningsprojekt med en bevilling fra Villum Fonden skal undersøge, om kunstig intelligens er måden at sikre mere feedback til studerende på.

Social netværksanalyse – nu med soul

Ph.d.-studerende Lasse Mohr er med nummeret ’Social Forces: How Networks Affect Our Lives’ klar til at forsvare de danske farver i den internationale konkurrence ’Dance your Ph.D.’.

Faste elementer
}