Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 2, 2023

Tema om kunstig intelligens

Download magasin

RUC’s planer om at overtage SDU Slagelse rejser en skov af spørgsmål

Bliver de studerende RUC- eller SDU-kandidater? Hvilke studieordninger skal gælde i fremtiden? Skal undervisere på andre SDU-campusser trækkes tilbage til Slagelse? Det fyger med spørgsmål, efter at SDU og RUC har erklæret, at man arbejder mod en virksomhedsoverdragelse.

Otte partier vil have regeringen til at droppe forkortelse af kandidatuddannelser

Otte oppositionspartier har i et åbent brev opfordret regeringen til at droppe at beskære halvdelen af kandidatuddannelserne med et år. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) erklærer sig villig til at forhandle.

Universiteter ramt af den perfekte storm

Næsten alle universiteter melder i dette forår om store underskud, nedskæringer og fyringer. Ulykker i form af optagsfald, politisk pres og internationale krigskonjunkturer skyllede ind over landet i 2022 og har efterladt blødende pengekasser. “Det er den perfekte storm”, siger formanden for direktørudvalget i Danske Universiteter.

Sag om parasitter i svin sår tvivl om kontrollen med forskningsdata på KU

Det bryder med centrale principper for ansvarlig forskningspraksis, når Københavns Universitet accepterer, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer ejer og kontrollerer data fra et erhvervs-ph.d.-projekt om parasitter i svinekød, mener professor og ekspert. Alligevel har universitetets praksisudvalg afvist at behandle klagesagen.

Niels Bohr Bygningen er nu seks år forsinket og ca. 3,2 mia. kr. dyrere end planlagt

Omfattende test har endnu en gang fordyret og forsinket det skandaleramte byggeri, men senest lød meldingen fra bygherren, Vejdirektoratet, at laboratoriebygningen bliver overdraget til Københavns Universitet inden udgangen af april. Det vurderer eksperter nu er urealistisk.

Kvindelige ukrainske forskere på flugt skal fastholdes i forskningsverdenen

Videnskabernes Selskab, de danske universiteter og de store private fonde samarbejder om at give de kvindelige ukrainske forskere, der er flygtet til Danmark, mulighed for at fortsætte deres forskning, indtil de kan vende hjem. De er nemlig tiltænkt en altafgørende rolle i genopbygningen af deres land.

Nyheder

Robotterne vil forandre universiteterne – alle fag skal gentænkes

Det handler ikke kun om at konstruere eksamener, hvor studerende ikke kan snyde med hjælp fra kunstig intelligens. Det er samtlige universitetsfag, der skal gentænkes i lyset af den nye teknologi, og alle undervisere må spørge sig selv: Hvad kan jeg, som ChatGPT ikke kan lige så godt? Fire forskere sætter perspektiv på AI’s betydning.

Tema

En verden af hvirvelløst liv på ishavets bund

Fransk fotograf og forsker har været dybere end nogen andre fotografer. En dykkerekspedition ved Antarktis, der krævede to års forberedelse, har skabt enestående billeder af områdets enorme biodiversitet.

Data fra tegninger, legetøj og ler

Ph.d.-studerende Ene Ernst Hoppe blev sat til at udforske nye måder at indsamle kvalitative data på, som ikke kun er baseret på ord og sprog. Det åbnede en stor kasse af værktøjer, som hun bruger i sit projekt om elevers oplevelse af naturfag i folkeskolen.

Fra front til forskningsminister

Ukraines nyudnævnte minister for forskning og uddannelse måtte vente to dage på at tage til samtale om jobbet, da hans bataljon var involveret i et større russisk tankangreb.

Faste elementer
}