Dansk Magisterforening

Kendt astrofysiker fra KU modtager Karen Blixen-pris

© Foto – © Simon Klein-Knudsen

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Rungstedlundprisen, der uddeles til en kulturpersonlighed, der har ydet en speciel indsats inden for et af de felter, der interesserede Karen Blixen, eller som på anden måde har markeret sig på Blixensk vis, går i år til Anja C. Andersen, professor i astrofysik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

I en pressemeddelelse skriver Rungstedlundfonden, at hun får prisen som en anerkendelse af sin store indsats som formidler af astrofysik, naturvidenskab og videnskabens natur og rolle til både børn og voksne.

“Siden 2017 har Anja C. Andersen også været professor for offentlighedens forståelse af naturvidenskab ved Niels Bohr Institutet, og hun gør her et samfundsvæsentligt arbejde med at formidle videnskaben uden for forskningsverdenen. Hun har en særlig evne for historiefortælling, som hun generøst deler med os alle i sine bøger, som hyppig foredragsholder, podcastvært og som debattør om videnskab, ligestilling og om børn og unges forhold til videnskab.”

I et opslag på sin LinkedIn-profil takker Anja C. Andersen ydmygt for æren og fortæller om sin egen vej til at blive astrofysiker.

Hun var besat af drømmen om at udforske universet, men var i 7. klasse delvis ordblind. Hendes forældre foreslog hende at blive ingeniør, men hendes studentereksamen var slet ikke god nok til Danmarks Tekniske Universitet, og så måtte hun læse fysik på Niels Bohr Institutet.

“Pigen blev astrofysiker, og jeg har brugt hele mit voksne liv på at forsøge at overbevise andre om, at også de burde være besat af vores gådefulde univers. Det er min ubetingede fornøjelse at både tale og skrive om det univers, vi er en del af, så længe jeg har evnerne. Hvis jeg inspirerer bare én 13-årig amatørastronom med hver bog eller hvert foredrag, så skal jeg ikke bede om mere i dette liv,” skriver Anja C. Andersen i sit opslag.

Rungstedlundprisen, der er på 50.000 kroner, er bliver uddelt siden 1991. Prisen er blandt andet gået til Meryl Streep, Suzanne Brøgger, Gabriel Axel, Inger Christensen, Thorkild Bjørnvig, Tom Buk-Swienty, Judith Thurman, Minik Rosing, Puk Damsgård, Claus Meyer, Peter Høeg og Connie Nielsen.