Dansk Magisterforening

DTU vinder Ph.d. Cup 2024

© Foto: Emilie Lærke Henriksen, Information

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Nathalie Eiris Henriksen, ph.d.-studerende fra Danmarks Tekniske Universitet, sejrede ved ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’, som Information, Lundbeckfonden og DR har afviklet for 12. gang.

Konkurrencen handler om at gøre sin forskning interessant og forståelig for en bredere kreds. Tre minutter havde Nathalie Eiris Henriksen til at fortælle om tre års forskning om ’samtalen mellem mikroorganismer’.

Vinderen af årets Ph.d. Cup har gennemført et klassisk grundforskningsprojekt, hvor hun har forsket i, om mikroorganismer/bakterier uden for deres egen art kan kommunikere med hinanden, og i så fald hvad de taler om.

“Der er bakterier i alt, og de findes alle steder. Faktisk kan man påstå, at vi som mennesker er mere bakterie end menneske, og bakteriers betydning er enorm. Derfor er det også vigtigt, at vi forstår dem og deres sprog. Det gør os samtidig klogere på sygdomme,” forklarede Nathalie Eiris Henriksen, der på de tre minutter også redegjorde for, hvordan hun i forbindelse med sin ph.d. har oprettet sit eget økosystem – en slags algebibliotek.

Dommerjuryen, der skulle træffe afgørelsen, var uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (Moderaterne), DR’s klimakorrespondent Thøger Kirk og seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Med æren følger 50.000 kroner.

Ud over Nathalie Eiris Henriksen deltog Kristina Tornbjerg Eriksen fra Aalborg Universitet, Simon Mark Dahl Baunwall, Aarhus Universitet, Nicolaj Malle, Syddansk Universitet, og Karen Ruben Husby, Københavns Universitet.