Dansk Magisterforening

Forskerforum nr. 3, 2022

Tema om chikane af forskere

Download magasin

Forskerforum-læsere er tilfredse

71 procent af Forskerforums læsere er “tilfredse” eller “meget tilfredse” med bladet, viser en læserundersøgelse. “Man synes, det er et vigtigt og væsentligt blad, der sætter vigtige spørgsmål på dagsordenen”, konstaterer DM Universitets formand.

Rektorer vil trække lod om studiepladser

Reformkommissionen foreslår national øvre adgangskvotient på 9 og herefter adgangsprøver. To rektorer vil hellere trække lod om pladserne, mens studielederne foretrækker det nuværende system.

Kampagne afslører rådden kultur – udbredt handel med medforfatterskaber

Mere end 100 vidnesbyrd fra unge forskere fortæller om “gratis” medforfatterskaber, manglende kreditering og decideret tyveri. Og det ser ud til, at ledelserne systematisk ser gennem fingrene med det, fortæller kampagnens initiativtager.

Afvisning af medforfatterskab blev til “samarbejdsproblem“

Troels ville ikke dele gratis medforfatterskaber ud til seniorforskerne. Det gav ham problemer og var i sidste ende medvirkende til, at han blev fyret.

Der ligger hele tiden en skygge og spørgsmålet: hvad sker der med mit land?

Alina Korobeinyk kom til Danmark som den første af de ”forsker-flygtninge” fra Ukraine, som AU har tilbudt et halvt års forskningsophold. Fra den ene dag til den anden forsvandt forskningen ud af hendes liv, der blev reduceret til enkelt mål: overlevelse.

AU tilbyder fristed til krigsramte ukrainske forskere

På få dage lykkedes det AIAS at stable et program på benene, der giver forskere i Ukraine mulighed for at slippe ud af krigen. Og pludselig var de faglige hensyn sekundære, når der skulle udvælges blandt de mange ansøgere.

Forhenværende dekan kritiserer manglen på retssikkerhed ved lektorbedømmelser

Lars Qvortrup, forhenværende dekan og nu professor på DPU på Aarhus Universitet, har skrevet til Folketinget og gjort opmærksom på, at det er et problem, at ansøgerne ikke har mulighed for at klage over åbenlyse fejl i lektorbedømmelser.

Nyheder

Forskere: Vi bliver systematisk chikaneret

Flere forskere står frem og fortæller, at de oplever, hvad de kalder systematisk chikane fra højreorienterede debattører og politikere, der afviser anklagerne. De mener, at de blot bruger deres ytringsfrihed til at kritisere, at det, de kalder “pseudoforskning”, finansieres af offentlige midler.

Højrefløjen vil tage behandlingen af klager om tvivlsom forskningspraksis fra universiteterne

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil tvinge regeringen til at oprette et nationalt forskningsnævn, der skal tage sig af alle klager om tvivlsom forskningspraksis og videnskabelig uredelighed. De mener ikke, at universiteterne objektivt kan bedømme, om deres egne forskere har forbrudt sig mod reglerne.

Chikane af forskere

Smerten er smuk

Et billede af potentiel smerte – et netværk af nervebaner med grøntlysende antistoffer – kan være et vigtigt skridt til at hjælpe kemoterapipatienter mod smertefulde bivirkninger.

Skattejagt efter kunstige leverceller

Isabella Nymann Westensee forsker i at skabe kunstige celler, der vil kunne have en lægende effekt ved leversygdomme. En øvelse med mange blindgyder. “Du er bare nødt til at acceptere, at du nogle gange har brugt 1-2 uger på noget, der ikke virker”.

Totalt biased forskerlingo

Hvem har tid til ordet “forudfattethed”, når man kan sige “bias”? Det er kort, det er engelsk, det er smart. Men pas på. Uden for universitetet er der stadig mange, som ikke kan kende forskel på bias og et lysbillede.

Faste elementer
}