Dansk Magisterforening

343

Foto af Forskerforum forside

Tema om universiteternes ekspertlister

Download magasin

Ny overenskomst godkendt af stort flertal

25 ud af 26 af Akademikernes medlemsorganisationer har godkendt overenskomstforliget på det offentlige område, der bl.a. dækker 80.000 akademikere ansat i staten. I DM stemte 95,8 procent af medlemmerne ja, og hos Djøf var japrocenten 87.

AU har tilbageholdt dokumenter i strid med loven – rektor var med til at træffe den ulovlige beslutning

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kritiserer i kraftige vendinger Aarhus Universitets behandling af fem anmodninger om aktindsigt fra dagbladet Information. AU-ledelsen udsatte udleveringen af dokumenterne i strid med loven og afgav to gange en falsk forklaring til styrelsen for at dække over lovbruddet.

Kritik: KU’s forfremmelsesprogram vil efterlade mange skuffede på perronen

Et forslag til forfremmelsesprogram på KU, der skaber et tenure track til professorat, retter sig først og fremmest mod rekruttering af særlige talenter. “Der vil ikke komme flere professorater ud af det her", vurderer fælles-TR.

Ombudsmanden kritiserer SDU: Gav professor påtale for nøgenfotos af mænd trods manglende beviser

Ledelsen på Syddansk Universitet havde ikke grundlag for at give professor Erik Albæk en tjenstlig påtale for at have udsat to studentermedhjælpere for fotos af nøgne mænd på sin computer, da han indleverede den til service, konkluderer ombudsmanden.

AU fyrer 30 ansatte – nedlægger ca. 100 stillinger i alt

Faculty of Technical Sciences (TECH) på Aarhus Universitet skal spare 70 mio. kr., herunder alene 34 mio. kr. på miljø- og fødevareforskningen, fordi staten ufortrødent fortsætter de årlige 2-procentsbesparelser på den forskningsbaserede myndighedsbetjening.

Forskerne bag coronamodellerne

Sjældent – hvis nogensinde – har danske forskere haft så stor direkte indflydelse på danskernes hverdag. SSI’s ekspertgruppe er historien om et enestående tværfagligt samarbejde, der blev afgørende for landets kamp mod Covid-pandemien. Forskerforum har talt med nogle af forskerne bag simulationsmodellerne.

Forskere løser verdens problemer på ti dage

En ny, danskproduceret dokumentarfilm skildrer et usædvanligt møde mellem en række forskere fra forskellige videnskaber, der er sat sammen for at løse verdensproblemer.

Et “bagtæppe” til tanker om samfund og politik

Forskerforum inviterede Anders Søgaard i biografen som en slags gæsteanmelder af filmen “Solutions” – en film, han synes er god at tænke til.

Skuespiller lærer forskere at blive bedre undervisere

At undervise et hold studerende eller underholde et teaterpublikum – de to opgaver ligger ikke så langt fra hinanden. Og derfor er der mange af skuespillerfagets teknikker, som forskere kan gøre brug af, når de skal undervise eller formidle deres forskning.

Nyheder

Mænd dominerer universiteternes ekspertlister – kun tre ud af ti er kvinder

Universiteterne henviser i mere end to ud af tre tilfælde til en mandlig ekspert på deres ekspertlister, som skal hjælpe journalister med at finde den forsker, der ved mest om et emne. Det viser en optælling, som Forskerforum har foretaget. KVINFO mener, at universiteterne bør arbejde langt mere systematisk med at sikre repræsentationen af kvinder.

SDU henviser til mandlig ekspert trods kvindelige alternativer

Syddansk Universitet brander sig som et verdensmålsuniversitet, men har kun en fjerdedel kvindelige forskere på sine ekspertlister. Det møder kritik fra universitetets egen forsker og teamleder inden for ligestilling. Universitetet afviser kritikken.

Universiteternes ekspertlister

Muren, der skal standse Sahara

Med en check på 14 milliarder euro er der nyt håb for et storslået projekt, der skal skabe et grønt bælte tværs over Afrika, hvor kontinentet er allerbredest.

Det er ikke kun dig: De andre mulititasker også under videomøder

Mange bruger tiden under videomøder til at løse småopgaver eller bare adsprede sig lidt. Og det er måske meget godt, hvis man vil undgå “Zoom fatigue”.

Faste elementer
Debat