Dansk Magisterforening

342

Universiteterne skal forpligtes til at være bæredygtige

En række elev- og studenterorganisationer og fagforeninger, herunder DM, vil have bæredygtighed skrevet ind i formålsparagraffen i universitetsloven.

Nyt forslag: Opret uvildig instans til at behandle sexismesager på universiteterne

Universiteterne skal oprette en uvildig instans til at behandle sexismeanklager i universitetsverdenen, lyder et af forslagene i forbindelse med den nye e-bog “Sexisme i dansk akademia”. Det vil sikre ofre og krænkere en fair behandling og gør det lettere for lederne at håndtere sagerne, lyder argumentet.

Forskning med eller uden holdninger?

Ministeren siger nej til politisering og aktivisme i forskning. Men “når forskning har potentiale til at forandre ting i samfundet, bliver det altid politisk”, konstaterer professor Stiig Markager. Forskerforum har talt med tre forskere om at have holdninger med på arbejde.

Bohr og de andre aktivister

Forskningshistoriker Kristian Hvidtfelt Nielsen har svært ved at forestille sig forskning uden en grad af aktivisme. Det har der været siden Platon, og det er der i dag.

Midernes mor

Marie Hammer er en usædvanlig skikkelse i dansk forskningshistorie. Hjemmegående husmor med fire børn og samtidig ulønnet zoologisk forsker og opdagelsesrejsende, der udgav 40 afhandlinger og identificerede 1.000 nye arter af mosmiden. Nu er historien fortalt i romanform af forfatteren Eva Tind.

Nyheder

De tjener mest

Aktindsigt viser, at Københavns Universitet er lønførende blandt lederne på landets otte universiteter. KU er også med i toppen blandt forskerne, men den højest lønnede forsker, der er betalt af A.P. Møller Fonden, er ansat på Copenhagen Business School.

Han er Danmarks højest lønnede forsker, selvom han måtte gå ned i løn

En donation fra A.P. Møller Fonden sikrer portugisiske José Mata en årsløn på 1,61 mio. kr. på Copenhagen Business School. Dermed er han den højest lønnede forsker på de danske universiteter, selvom jobskiftet betød en lønnedgang.

Mændene sidder tungt på de høje forskerlønninger

Kun en ud af de 15 højest lønnede forskere ved de danske universiteter er en kvinde, og CBS og Aalborg Universitet har slet ikke en kvinde på deres interne løn-top-10. Køn- og arbejdslivsforsker siger, at der sker en systematisk strukturel og kulturel diskriminering af kvinderne på universiteterne.

Løn

Af sted!

Forskningsprojekt om slædehunde i Grønland har fokus på “en stærk visuel profil”.

Tilskuer til bakteriernes kamp

René Bærentsen forsøger at aflure bakteriernes forsvarsmekanismer, så vi bedre ved, hvordan vi kan få skovlen under de mest sejlivede af dem.

Hvem styrer egentlig videnskaben i USA?

Tal for amerikanske doktorgrader viser bekymrende tendenser.

Faste elementer

Slå koldt vand i blodet

Politikere og meningsdannere udpeger for tiden særlige samfundskritiske studier og teoridannelser som “antividenskabelige”. Postkoloniale studier, intersektionel feminisme, queer- og raceteorier hænges til tørre i mediemaskinen. De højtråbende døgnfluer vil forsvinde igen. Som forskere må vi værne om retten til kritisk grundvidenskabelig tænkning.

Nyttens nytte?

Hvad nytter det, at humanister gør sig nyttige i disse år? Besparelserne fortsætter, og fyringerne falder over landets universiteter. Gode humanister udtænker praksisforbedrende projekter, og de skriver flotte bøger om humanioras store påvirkning af samfundet. Nytten er bevist mange gange.

Debat
}