Navn: Nina Wegener
Uddannelsesretning: Bachelor i statskundskab (KU 2008), Bachelor i etnologi (KU 2011), Samfundsvidenskabelig kandidat i kønsstudier (Umeå Universitet 2013)
Uddannelsessted, år: Københavns Universitet 2008, 2011, Umeå Universitet 2013
Stilling: Studievalgsvejleder, Studievalg
Arbejdsplads, 2019: Studievalg Center Hovedstaden og Bornholm
LinkedInprofil: https://www.linkedin.com/in/nina-wegener-87623980/
En typisk arbejdsdag hos mig: Jeg tager afsted ved 7-8 tiden og ud på én af de fem gymnasieskoler eller et af de HF-centre, jeg er vejleder på. Jeg går forbi og siger godmorgen til skolens egne studievejledere og skolens kontor og hører om, der er ændringer i dagens skema. Så går jeg ned til den klasse, jeg skal have workshop med, og præsenterer mig selv. Mange elever kan huske de har set mig før, men det er ofte et år siden jeg sidst har været forbi klassen, så jeg skal som regel præsentere mig igen. En workshop tager ca. 90 minutter, så jeg når igennem 2-3 klasser på en dag. Senere har jeg måske nogle individuelle samtaler med elever, som har booket en tid til vejledning med mig. Jeg slutter dagen af med at tale med skolens studievejleder.
På mit arbejde er det vigtigt, at du kan… være udadvendt og synes det er spændende at møde mange forskellige mennesker hver dag. En stor del af arbejdstiden er ’konfrontationstid’, hvor du enten holder workshops eller vejleder individuelt. Du skal møde elever og dem du vejleder i øjenhøjde og tage alle deres spørgsmål og refleksioner alvorligt - også selvom det er tredje gang du hører det samme spørgsmål om adgangskvotient den dag. Du skal være en dygtig kommunikator og samtalepartner, og være lige så god til at forklare indviklet regelstof på en enkel måde, som du er til at stille reflekterende spørgsmål, der bringer den vejledte videre i sin valgproces.
Hvis du vil ind i min branche… er det en god idé at have arbejdet med vejledning og undervisning tidligere. Det er en fordel at have kendskab til uddannelsessystemet og jobmarkedet. Og så skal du kunne lide balancen mellem at fordybe dig i en samtale, men også hele tiden søge efter fremdrift. Jeg tænker nogle gange på mit job som en mellemting mellem at stå i butik og være psykolog.
Det er en fordel, hvis… Du er åben og god til at samarbejde med mange forskellige aktører. Desuden skal du være frisk på at være ’det rejsende kontor’ til hverdag, hvor du tager rundt uden dine kolleger. Selvom vi også har dage, hvor vi kolleger er sammen på kontoret, er du meget af tiden overladt til dig selv.Samtidigt skal du dagen igennem tale med mange forskellige mennesker.
Min vej til jobbet...
Gennem en ven fik jeg et studiejob ved Skoletjenesten på Københavns Museum da jeg studerede etnologi. Her oplevede jeg glæden ved at formidle for grupper, hvilket efter min uddannelse bragte mig til et job som ekstern lektor ved etnologi på Københavns Universitet. Inden det havde jeg været et smut forbi et job som jobsøgningscoach ved Umeå Universitet i Nordsverige. Det var første gang jeg beskæftigede mig med vejledning og jeg kunne lide det! Efter jobbet som ekstern lektor fik jeg et barselsvikariat på Studievalg, og var så heldig at blive fastansat senere. Ved siden af vejlederjobbet, er jeg så småt begyndt at undervise igen - denne gang på efteruddannelse for vejledere.