Spring menu over

Selvstændig foredragsholder, talertræner, moderator og skribent

Del artikel:

Navn: Sabrina Vitting-Seerup

Uddannelsesretning: BA i Litteraturvidenskab med tilvalg i sproglig rådgivning, MA i Moderne Kultur og Kulturformidling

Uddannelsessted, år: Institut for Kunst og Kulturvidenskab (IKK), Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

Stilling: Selvstændig foredragsholder, talertræner, moderator og skribent

Arbejdsplads, 2019: Ren Snak (eget firma)

LinkedInprofil: https://www.linkedin.com/in/vittingseerup

 

En typisk arbejdsdag hos mig…
Det er måske en kliché at sige, men en typisk arbejdsdag har jeg simpelthen ikke. Jeg balancerer nemlig tre projekter på nuværende tidspunkt i min karriere:

Ren Snak er der, hvor jeg tjener mine penge og også der, hvor jeg oplever størst forskel på mine dage. Jeg lever af at lave foredrag, afholde talertræning og være moderator på større events. Jeg rejser ofte land og rige rundt – den ene dag for at holde  et stort firmaevent om ubevidste biases hos Siemens Gamesa i Vejle, den anden dag et mindre foredrag om kunst og kulturs påvirkning på mennesket for Frederiksværk Bibliotek, den tredje dag 1:1 talersparring med en leder fra Milestone Systems, og den fjerde underviser jeg i empatisk samtale på Humanity in Actions sommerskole. Forberedelsen af alt materialet sker fra mit dejlige kontorfællesskab på Union KBH på Nørrebro, hvor jeg også holde afklarende skypemøder med mine kunder, poster lidt reklame på min facebookside for Ren Snak, opdaterer min hjemmeside, osv.

Derudover arbejder jeg på at færdiggøre en ph.d.-afhandling og en lærebog. Ph.d-afhandlingen handler om hvordan repræsentationer af indvandrere og efterkommere i dansk kunst og kultur tager sig ud og potentielt påvirker samfundet. Bogen handler om, hvordan man kan analysere populærkulturens vekselvirkning. Den skriver jeg sammen med en god ven, Dennis Jacob Rosenfeld.  Vi sætter os sammen en dag eller to om ugen, hvor vi drikker en forfærdelig masse kaffe, skriver på tid og udvikler nye analysemodeller.

På mit arbejde er det vigtigt, at du kan…
Planlægge din tid strategisk på kontoret og brage igennem, når det gælder - og det gælder både i netværksmøder med potentielle kunder, som foredragsholder på scenen, og på skrift, når der skrives på bog og afhandling.

Min nuværende situation kræver også, at man er frisk på at arbejde weekender, aftener og helligdage. Ikke at jeg arbejder konstant, men man er nødt til at tilpasse sig kundernes tidsskema, og det er sjældent 9-16.

Hvis du vil ind i min branche…
Skal du starte stille og roligt. Jeg har lavet foredrag siden 2014. Først gratis, så på honorarbasis, og siden november 2016 igennem min enkeltmandsvirksomhed. I alle de år har jeg haft et andet fuldtidsarbejde, så i starten arbejdede jeg på min egen virksomhed aftener og weekender, men lige så stille tog opgaverne fart, og jeg kunne let få det til at løbe rundt, da min ansættelse på universitetet udløb i december 2018. Men det er også 4-5 år efter, jeg startede med taleriet… Rom blev ikke bygget på en dag.

Det er en fordel, hvis…
Du både er god til at planlægge og researche, samt kan brage igennem med passion i din formidling. Mange ser mig som ekstrovert, der bedst kan lide at stå i rampelyset eller at snakke med nye mennesker konstant, men jeg nyder lige så meget at lave en struktureret tidsplan og at researche på ny viden til mine foredrag, min bog og min afhandling. Uden den fordybelse og indsigt, har jeg jo ikke noget at snakke om. Omvendt får jeg også en masse energi og lyst til at lære mere, når jeg formidler. Her møder jeg en masse spørgsmål fra publikum og min redaktør, hvilket også driver min nysgerrighed i researchprocessen.

Med andre ord: Du skal både kunne styre din kalender med hård hånd, nyde at grave efter svar på nye, svære spørgsmål, og kunne tage scenen med pondus.

Min vej til jobbet...
På den ene side har alle trin givet mening for mig, på den anden side ser min karrierevej nok lidt rodet ud udefra. Mit første rigtige job efter at jeg afleverede mit speciale var som marketingkoordinator i Academic Books, og det var jeg ret vild med. Derudover begyndte jeg at holde små oplæg om mit speciale på aftener og i weekender. Jeg vandt bl.a. K-forums specialepris for opgaven, så det åbnede også nogle døre for at få små honorarer for mine oplæg.

Kort tid efter fik jeg pludselig muligheden for at sammensætte og lede mit eget kommunikations- og marketingteam. Jeg havde aldrig drømt om at være leder, men jeg endte faktisk med at elske det. Da der et år senere pludselig kom en opringning fra min gamle specialevejleder, der tilbød mig en ph.d.-stilling, var jeg derfor først i vildrede: Jeg var jo rigtig glad for mit job og havde egentlig troet, jeg skulle fortsætte som kommunikationschef i bogbranchen, på en kulturinstitution eller lignende. Men muligheden for at nørde med mit eget emne var for god til at jeg kunne sige nej tak.

Undervejs i min ansættelse på universitetet glemte jeg langt fra min interesse for formidling, og ville gerne blive bedre. Jeg endte derfor med at deltage i et par talerkonkurrencer afholdt af den internationale organisation JCI, som jeg vildt nok vandt! Efter jeg i 2016 blev udnævnt som den første danske World Public Speaking Champion, valgte jeg at starte et enkeltmandsfirma - Ren Snak - hvorfra jeg kunne sælge foredrag og workshops. Rollen som selvstændig har vist sig at være en sand gave. Den har givet mig plads til at udleve en masse af mine drømme uden stress – fx at skrive min ph.d.-afhandling færdig, udgive en lærebog om populærkultur og hvad jeg nu ellers finder på fremover.