Videnskab i tegneserier er et hit
Illustration: SUSSI BECH/EUDOR
At tjene penge på tegneserier – altså sådan at det ligner en reel timeløn – er ikke noget, forlagsejer Frank Madsen er vant til. Men nu har han fundet en niche, hvor salget er så godt, at det nærmest er en god forretning: videnskabstegneserier.
“For første gang har vi oplevet, at der faktisk er en fortjeneste, der dækker den arbejdsindsats, der har været på tegneserien.”
Sådan fortæller Frank Madsen om tegneserien ‘Ørsted’, som hans forlag Eudor udgav i 2020. Den er tegnet og skrevet af tegnerne Sussi Bech og Ingo Milton samt Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker på Institut for Rumforskning og Rumteknologi (Space) på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
“Det var Jens Olaf, der foreslog, at vi skulle lave noget i anledning af 200-års jubilæet for Ørsted. Og det endte med at blive den mest solgte danske tegneserie det år. De første fire måneder trykte vi et nyt oplag hver måned.”
Og sådan en succes skal naturligvis gentages. Eudor har siden udgivet en hel lille stak af tegneserier med videnskabshistorier: Sussi Bech og Jens Olaf Pepke Pedersen skabte ‘Københavnermysteriet’, Niels Roland tegnede og skrev sidste år en tegneserie om Niels Bohr, og så har han også tegnet og skrevet ‘Runernes verden’ med runologen Lisbeth Imer fra Nationalmuseet samt børnetegneserien ‘Rolands univers’ med Anja C. Andersen.
“Vi har fundet ud af, at tegneserierne understøtter hinanden. Når folk kommer ind på hjemmesiden for at købe for eksempel tegneserien om Ørsted og ser, at der er flere af samme slags, så ender de ofte med at bestille fire-fem tegneserier i stedet for en,” siger Frank Madsen.
Køberne er voksne – mellem 30 og 70 år. Men som han siger: En del køber dem nok til deres børn eller børnebørn. Dertil kommer også et pænt salg til skoler og gymnasier.
“Vi har et godt salg i Nordsjælland, og jeg har en teori om, at det er de mange ingeniører, der er blevet hængende i området, siden de gik på DTU. Men vi kan også se, at kønsfordelingen blandt køberne er meget lige, og det er egentlig usædvanligt for den type tegneserie.”
Og nu er der så et nyt skud på Eudors stamme af videnskabstegneserier. 10. maj udkommer en tegneserie om seismologen Inge Lehmann. Igen er det Sussi Bech, der har tegnet og skrevet, og så er lærebogsforfatteren Helle Houkjær en del af samarbejdet.
Som det gælder for både Bohr og Ørsted er historien om Inge Lehmann mættet med stof. Både videnskabeligt og som historie om ligestilling og kampen for anerkendelse mod alle odds.
“Når man læser den, bliver man faktisk lidt indigneret over, hvordan det var at være kvindelig forsker i begyndelsen af 1900-tallet. Hun havde job på Geodætisk Institut, men hun fik at vide, at skulle hun forske, måtte det være i hendes fritid. Så hun sidder i sit sommerhus i Holte og skriver artiklen, hvor hun foreslår, at der findes en fast kerne i Jorden,” siger Frank Madsen.
Ud over tegneserien om Inge Lehmann har Eudor ingen videnskabstegneserier i produktion, men der er “masser af ideer”.■
‘Inge Lehmann – Jordens inderste kerne’ af Sussi Bech og Helle Houkjær udkom den 10. maj.
Vidste du ...?
‘Forskningsbilleder’ er Forskerforums faste illustrative indslag med fokus på de visuelt æstetiske sider af forskningen.