Forskerforum nr. 1, 2025
Succesfuld forsker kollapsede to gange, før hun sagde stop
Professor Karin Margarita Frei havde succes som forsker, men så kollapsede hun to gange og måtte sætte karrieren på pause i sammenlagt to år på grund af stress. Nu prøver hun at skabe en bæredygtig arbejdskultur i en forskningsverden, hvor hun oplever, at det er tabu overhovedet at tale om emnet.
Psykolog: Stress må aldrig være den enkeltes ansvar
Ph.d. og organisationspsykolog Malene Friis Andersen har skrevet flere bøger om stress. Hun ser en tendens til stigende stress blandt ph.d.er, men også blandt lektorer og professorer. Og det er der flere gode grunde til, mener hun.
Ny forperson: Forskernes løn og arbejdsvilkår er hjerteblod for DM
Janne Gleerup har på sin egen krop følt konsekvenserne af de usikre arbejdsvilkår og uklare karriereveje på universiteterne. Hun siger, at det er en topprioritet for DM at forbedre forholdene, men medlemmerne skal forberede sig på, at det er et langt sejt træk.
Enhedslisten vil stække industriens magt over forskningen
Stærke erhvervsinteresser har fået for stor magt over forskningen, mener Enhedslistens forskningsordfører, Mai Villadsen, der vil give universiteterne større økonomiske muskler, så de bedre kan modstå pres udefra.
Danske forskere springes over i tenure track-køen
Muligheden for at ansætte adjunkter i tenure track til et lektorat bliver primært brugt til at rekruttere forskere fra udlandet, viser en opgørelse. Det giver hård konkurrence og udveksling af ideer, siger forskningsdekan, men flere peger på bagsider af den stigende internationalisering.
IT-smøl
Rigsrevisionen kommer med en sønderlemmende kritik af Uddannelses- og Forskningsministeriet i forbindelse med et nyt it-system til universiteternes studieadministration. Budgettet er skredet med 480 millioner kroner, og projektet er forsinket med 4½ år. Alene smølet med et aktstykke har betydet en fordyrelse på 100 millioner kroner.
Protein-jamsession
Ved hjælp af AI-værktøjer er det næsten som en leg for Kasper Björnsson at finde på mulige proteindesign, der får immunforsvaret til at producere antistoffer mod malaria.
Antropolog: AI rokker ved vores måde at tænke akademiske uddannelser på
Vi kan ikke længere automatisk se den skriftlige opgave som udtryk for, at den studerende har lært noget, og det ændrer nogle grundlæggende præmisser for vores uddannelser, siger lektor Maja Hojer Bruun og efterlyser mundtlighed og didaktisk bevidsthed.
Er det noget at klappe ad?
De høflige klapsalver har indsneget sig ved forelæsninger på mange fag. Tidligere var det uhørt.