Forskerforum nr. 6, 2023
Tema om tidsregistrering
Download magasinAkademisk ytringsfrihed under pres: Ph.d.-studerendes dilemma i Danmark
Den akademiske frihed i Danmark er under stigende pres, især for ph.d.-studerende.
Forskningens “helvedes problem” til debat på KU
Forfatterskaber er en valuta – det er ikke noget nyt, konstaterede KU’s prorektor i en debat om forfatterskabstvister. Medlem af praksisudvalget opfordrede ham til at tale højere om problemet, og Maria Toft krævede konsekvenser.
Ny undersøgelse: Hver tredje ph.d.-studerende skyr den offentlige debat af frygt for negative reaktioner
En ny undersøgelse gennemført af DM og ph.d.-foreningen PAND viser, at 31 procent af de ph.d.-studerende er bange for at udtale sig om emner relateret til deres egen forskning i medierne af frygt for negative reaktioner. Katrine Stevnhøj, ph.d. på KU, er ikke bange, men hun er blevet meget påpasselig med, hvad hun medvirker i, fortæller hun.
Aftale løser gammel bevillingsknude – til dels
I en ny aftale godkender de seks største private forskningsfonde, at en del af deres bevillinger kan gå til at betale indirekte omkostninger ved projekterne. “En spændetrøje er blevet løsnet,” siger AU-direktør. Men universiteterne sidder stadig med den største regning.
SDU Slagelse lukker – RUC står klar i kulissen
Der bliver ikke SDU-uddannelser i Slagelse efter 2027. “Katastrofalt,” siger folketingspolitiker om beslutningen. Men RUC står klar i kulissen til at opstarte nye universitetsuddannelser i byen – hvis der kommer penge på bordet.
Kvindelige ph.d.-studerende har mindre tro på akademisk karriere
Kun 14 procent af de ph.d.-studerende tror, at de har en god chance for at opnå en fast stilling som universitetsforsker. Det er især kvinderne, der tvivler på deres muligheder, viser ny undersøgelse. En naturlig reaktion på kønsskævhed i sektoren, siger lektor.
Afløseren for skandaleramt it-system koster 330 millioner kr.
Det kostede mere end 800 millioner kroner, var forsinket i årevis og kom aldrig til at virke. Nu har syv af de otte universiteter fundet afløseren for det mere end 25 år gamle nedbrudstruede studieadministrative it-system STADS. Valget er faldet på en løsning fra danske Fluido, der bygger på systemet Education Cloud udviklet af amerikanske Salesforce. AU har sendt sit eget studieadministrative system (SIS) i udbud.
Lønmodtagermentalitet eller sund fornuft? Tidsregistrering deler forskere
De videnskabeligt ansatte på universiteterne kan se fordelene ved at skulle registrere deres arbejdstid, så de kan dokumentere overarbejde, men de frygter også, at det bliver endnu en administrativ byrde, og så harmonerer registrering dårligt med tilværelsen som forsker.
Forvirring: Universiteter aner ikke, om forskere skal tidsregistrere om få måneder
En EU-dom betyder, at lønmodtagere skal registrere deres arbejdstid fra den 1. juli 2024, men det er fortsat uvist, om universitetsforskere kan blive undtaget. DM og Akademikerne støtter tidsregistrering for at sikre, at hviletidsbestemmelserne overholdes, mens ledelsen på universiteterne håber at undgå tidsregistrering, da man frygter, at det vil føre til et betydeligt bureaukrati.
Havets Dario Fo
Pukkelhvalen er lidt af en globetrotter. I løbet af et år kan den svømme, hvad der svarer til et lille maratonløb om dagen, konstaterer hvalforsker på SDU.
Vis dit ph.d.-projekt: Når poesi og videnskab mødes
Inden for et felt, hvor poesi og videnskab sjældent rører ved hinanden, vil ph.d.-studerende i filosofi Cille Hvass Holm genoplive tyske tanker fra romantikken om det, hun kalder poetisk videnskab’.
Henrik savnede et værktøj i sin undervisning – nu har han lavet det selv
Tegnede svar giver flere muligheder og bedre information end multiple choice-tests. Det vurderer Henrik Skov Midtiby, der har udviklet et værktøj, hvor studerende kan tegne svar på spørgsmål, han sender ud i løbet af undervisningen.
Bagsiden: Forskningen slår det fast: Julemanden tilgodeser ikke artige børn
Hvad var det, der fik Julemanden til at styre sin kane udenom 18 medicinske børneafdelinger juledag 2015? Det har en gruppe folkesundhedsforskere undersøgt. Resultatet chokerer og bryder afgørende med vores forestilling om Julemanden.