Forskerforum nr. 4, 2023
Tema om stress
Download magasinBekymring for udviklingen i publikationer: Citationsindikatorernes rolle
Målet ikke blot at øge antallet af citationer, men at sikre, at dansk forskning fortsætter med at gøre en meningsfuld forskel både nationalt og globalt, skriver Brian Arly Jacobsen, formand for DM Universitet.
CBS skal skære op til 70 stillinger
Copenhagen Business School skal spare 45 mio. kr. til lønninger, hvilket betyder, at 60 til 70 fuldtidsstillinger skal nedlægges. For de videnskabeligt ansatte vil størstedelen ske gennem frivillige aftrædelser, vurderer TR.
KU lægger låg på sag om landbrugslobbyens indblanding i ph.d.-projekt
Praksisudvalget på Københavns Universitet afviser at have begået fejl i behandlingen af klage over ph.d.-projekt, hvor landbrugets interesseorganisation L&F sidder med kontrollen over forskningsdata om udbredelsen af parasitter i svinekød.
Forskervenner
Der er ikke skarpe grænser mellem arbejde og privatliv i forskningsgruppen Social Complexity Lab, der netop har vundet prisen som Årets Forskningsmiljø. Men de tætte relationer er med til at skabe et trygt og kreativt arbejdsrum.
Forskningsleder: “Jeg vil have harmoni – det er ren egoisme”
Da DTU på sin hjemmeside fortalte, at Social Complexity Lab havde fået prisen som Årets Forskningsmiljø, blev forskningsleder Sune Lehmann blandt andet citeret for at være “vanvittig glad”, “stolt og rørt”, og at han “næsten ikke kan forestille sig noget finere” end prisen.
Tendensen fortsætter: De unge vælger STEM frem for HUM
Diskussionen om universitetsuddannelsers nytte har fuldstændig ændret søgningen – for første gang har søgningstallet på de tekniske fakulteter overhalet de humanistiske. “Den negative opfattelse af humaniora har bredt sig blandt de unge mennesker”, siger HUM-dekan.
Engelsk og jobgaranti hitter i Sønderborg
SDU Sønderborg vokser modsat andre mindre provins campusser, og det er der primært to grunde til.
Rektorer: Vi risikerer vidensørkener uden ekstra tilskud til HUM
Politikerne må udvide småfagsordningen eller øge STÅ-taksten, ellers risikerer de lave optag på HUM-fagene at tage livet af vigtige forskningsområder, advarer Danske Universiteter om i ny rapport.
CBS-ekspert: Erhvervskandidatsucces kræver kraftig justering af reglerne
Hvis 20 procent af kandidaterne skal være erhvervskandidater, skal der helt andre boller på suppen, fastslår CBS-studieleder Peter Lotz på baggrund af en analyse. I den nuværende form er det kun revisorerne, der gider bruge den.
International undersøgelse afslører: Sådan avancerer du som forsker
Et australsk forskerhold har gennemgået mere end 40.000 stillingsannoncer fra 3.000 universiteter i 60 lande inden for 40 forskellige videnskabelige discipliner. Konklusionen lyder, at forskningsmeritter fortsat er vigtigst for at stige i de akademiske grader, men mobilitet spiller en stigende rolle.
Mobilitetskrav favoriserer mænd og diskriminerer kvinder
Mobilitetskrav er en fordel for enlige mænd i 30’erne, mens det systematisk frasorterer kvindelige forskere og mandlige forskere med familie.
“Jeg er i en branche, der ødelægger mennesker”
Sidsel Lond Grosen, lektor på RUC, har oplevet flere kolleger gå ned med stress, men det overrasker hende desværre ikke, når hun ser på arbejdsvilkårene på universiteterne.
DM: Hyppige reformer og usikre arbejdsvilkår skaber stress
Usikre bevillinger, kringlede karriereveje og konstante forandringer skaber stress, mener Camilla Gregersen, forperson for DM.
Ekspert: Forskere er ulykkeligt forelsket i deres arbejde
En væsentlig årsag til, at mange forskere har stress, er, at de oplever deres profession som et kald. De har derfor svært ved at acceptere det, når arbejdsvilkårene bliver så dårlige, at de ikke kan løse opgaverne så godt, som de føler, de burde.
Robotten med det levende ansigt
Sommeren bød på robottræf i Schweiz, og det var ikke mindst Ameca, der med sin mimik og humane udtryk vakte opmærksomhed.
Nina Halberg forsker i en gruppe, der ikke kan grupperes
På Roskilde Universitet er Nina Halberg ved at skrive en ph.d. om en gruppe mennesker, som defineres som “etniske minoriteter”, og uligheden i mødet mellem dem og det danske sundhedsvæsen. Hun håber at bidrage til mere viden om, hvorfor uligheden opstår.
Lidt menneskelig interesse kan gøre forskellen
Det er ikke handicappet i sig selv, men følelsen af at være anderledes og ikke slå til, der er mest belastende, fortæller Lene Larsen, der i “Studielivsprojektet” har fulgt 47 studerende med psykosociale udfordringer.
Forskerforum forklarer: Det, ministeriet mener, er…
Flere har undret – og moret – sig over, at den politiske aftale om kandidatreformen ifølge forligsteksten har afsat en pulje penge, der først kommer til udbetaling om 52 år.