Sådan fungerer et vertikalt landbrug

© Mads Hagemann Petersen

Tage Majland, fagredaktør, BIO
Del artikel:

Nordic Harvest i Taastrup har to ha marker samlet i en hal på 110 gange 60 meter. Krydderurter, salater og grønkål er fordelt på reoler i 14 etager.

Planterne gror uden jord i plader, hvor frøene spirer i en næringsholdig gele.

© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Rødderne rækker ned i vand, der er tilsat en nøje afstemt næringsmængde alt efter type og størrelse af planterne.

Gødning er tilsat i vandet, der løber under planternes rødder. Den producerer Nordic Harvest med fermentering.

© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Fra såning til høst varer det typisk 21-25 dage. For kraftigere planter som rosmarin tager det op til 35 dage.

Fotosyntesen sker med lys fra LED-pærerne, der får alt strøm fra vindmøller via køb af vindmøllecertifikater. Målet er på sigt, at alt energi kommer fra overskudsstrøm, så planterne får lys i de perioder af døgnet, hvor der bliver produceret overskydende vindenergi.

LED-pærerne er af en type, der udsender mere blåt end rødt og grønt lys for at udnytte energien maksimalt til at skabe fotosyntese.

© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Overskudsvarmen er 26 grader og kommer fra de mange LED-pærer, der ud over lys afgiver cirka 75 procent varme. Det er muligt at bruge varmen til opvarmning af boliger eller kontorer, der ligger i samme bygning.

Vandforbruget er én liter vand pr. kilo færdig plantemasse, fordi overskydende vand recirkuleres. Vandet renses og analyseres med specialudviklede filtre, der er udviklet i samarbejde med Grundfos.

Nordic Harvest dyrker endnu kun krydderurter, salater og grønkål. Det er muligt at producere bælgfrugter og rodfrugter som gulerødder og kartofler, men det er endnu ikke rentabelt.

© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen
}