Sådan fungerer et vertikalt landbrug

Vertikalt landbrug 2

© Mads Hagemann Petersen

Tage Majland, fagredaktør, BIO
Del artikel:

Nordic Harvest i Taastrup har to ha marker samlet i en hal på 110 gange 60 meter. Krydderurter, salater og grønkål er fordelt på reoler i 14 etager.

Planterne gror uden jord i plader, hvor frøene spirer i en næringsholdig gele.

Fakta-spirer
© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Rødderne rækker ned i vand, der er tilsat en nøje afstemt næringsmængde alt efter type og størrelse af planterne.

Gødning er tilsat i vandet, der løber under planternes rødder. Den producerer Nordic Harvest med fermentering.

Fakta-gødning
© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Fra såning til høst varer det typisk 21-25 dage. For kraftigere planter som rosmarin tager det op til 35 dage.

Fotosyntesen sker med lys fra LED-pærerne, der får alt strøm fra vindmøller via køb af vindmøllecertifikater. Målet er på sigt, at alt energi kommer fra overskudsstrøm, så planterne får lys i de perioder af døgnet, hvor der bliver produceret overskydende vindenergi.

LED-pærerne er af en type, der udsender mere blåt end rødt og grønt lys for at udnytte energien maksimalt til at skabe fotosyntese.

Fakta-led
© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Overskudsvarmen er 26 grader og kommer fra de mange LED-pærer, der ud over lys afgiver cirka 75 procent varme. Det er muligt at bruge varmen til opvarmning af boliger eller kontorer, der ligger i samme bygning.

Vandforbruget er én liter vand pr. kilo færdig plantemasse, fordi overskydende vand recirkuleres. Vandet renses og analyseres med specialudviklede filtre, der er udviklet i samarbejde med Grundfos.

Nordic Harvest dyrker endnu kun krydderurter, salater og grønkål. Det er muligt at producere bælgfrugter og rodfrugter som gulerødder og kartofler, men det er endnu ikke rentabelt.

fakta-salat klar
© Mads Hagemann Petersen © Mads Hagemann Petersen

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje