Podcast DM Biosfæren

Landskabsarkitekt Susanne Grunkin og biolog Heidi Buur Holbeck taler om, hvordan vi får mere natur.

© Tage Majland

Del artikel:

DM Biosfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror. Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet, spise mere bæredygtigt og finde frem til det gode liv.

DM Bio’s podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får bio-vitaminer til hjernen. Det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. Du kan finde alle afsnit af podcasten på i Apple podcast, Google podcast, Spotify eller her på siden.

Det gode liv: En grøn og retfærdig verden

Esther Michelsen Kjeldahl har læst filosofi og matematik ved Københavns Universitet og London School of Economics. I sin kamp for en bæredygtig verden i bl.a. Den Grønne Ungdomsbevægelse trækker hun på en stærk, videnskabelighed baggrund.

Det gode liv: Hvad betyder naturen for vores sundhed?

Dorthe Varning forsker på KU i sammenhængen mellem naturen og menneskers fysiske, mentale og sociale sundhed, og i denne podcast fortæller hun om naturens rolle i det gode liv.

Det gode liv: Bioetik og kærlighed vs. pligt

Bioetiker Mickey Gjerris, KU, vil irritere folk med sine bud på, hvordan vi kan leve det gode liv og samtidig passe på kloden og hinanden. Klimaforandringerne er ifølge ham er et etisk spørgsmål, fordi de krænker den grundlæggende respekt for andre – mennesker såvel som andre arter.

Det gode liv: Intet liv uden stjernestøv

Astrofysiker Anja C. Andersen fra Niels Bohr Instituttet på KU fortæller om sin fascination af stjernerne i universet, om menneskets trang til at forstå sig selv og om nødvendigheden af at udbrede naturvidenskaben til alle i samfundet.

Fremtidens fødevarer: Hvordan udvikler og forædler vi mikroalger og ærter?

Hvordan udvikler og forædler vi fremtidens fødevarer, så de både kan betale sig og smager godt? Det taler vi om i dette afsnit af DM Biosfæren.  

Fremtidens fødevarer: Kan bælgfrugter blive ’de nye svin’?

Danske landmænd kan blive first movers i den grønne omstilling af fødevareproduktionen, men hvad skal der til? Hvad driver landmændene og forskerne bag de to projekter? Hensyn til klimaet? Folkesundheden? Eller pengene? Og er forbrugerne klar til at skifte svinekoteletten ud med linser og bønner?

Fremtidens fødevarer: Får plantebøffer os til at droppe kødet?

Naturli’, som producerer alt fra hakkedrenge og kebabstrimler til bearnaise og chokoladeis baseret på planter, vil ændre vores madkultur af hensyn til klimaet og sundheden. Det samme siger Coop, som driver i omegnen af 1.000 supermarkeder. Begge forsøger at skubbe kunderne i en mere bæredygtig retning, men virker det?

Fremtidens fødevarer: Vores madvaner er klimatrætte

Der står kød på tre ud af fire spiseborde hver aften i Danmark. Mange af os siger, at vi gerne vil spise mere grønt. Men nye tal viser, at færre og færre af os tænker på klimaet, når vi fylder indkøbskurven. Løftede pegefingre duer ikke - hør, hvad der i stedet skal til.

Giv naturen en chance – på landet og i byen

Naturen er trængt – af livet i byerne, som breder sig i glas og beton, og på landet, hvor pløjede marker med raps og korn fylder for meget. Dyre- og plantearter forsvinder med en hastighed, vi ikke har set før. Hvordan får vi mere natur – i byen og på landet? Og hvor ligger de nye og spændende arbejdspladser i den grønne omstilling? 

Fremtidens landbrug med plads til naturen

Viben var en gang en almindelig fugl i det danske landskab. I dag har den svært ved at finde føde og ynglemuligheder i de endeløse raps- og kornmarker. Skal landmænd droppe ploven og satse på conservation agriculture? Og kan de leve af det?

Danskerne er vilde med vild natur

Hvad er ’rigtig’ natur? Hvorfor er det mere synd for nogle dyr end andre? Er et egetræ mere natur end en herreløs kat? Hvad betyder den sociozoologiske skala for vores opfattelse af dyr? Og hvorfor har vi mennesker brug for naturen, selv om vi bor langt fra den?

Hvordan redder vi biodiversiteten?

Hvordan redder vi biodiversiteten? Hvordan får vi vores viden om naturen tilbage? Og hvilken rolle kan vilde haver spille? Det taler vi om i dette afsnit af DM BIOsfæren.  

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje