Podcast DM BIOsfæren #5: Hvordan udvikler og forædler vi fremtidens fødevarer?
Lise Lykke Steffensen, direktør i den nordiske genbank NordGen, og Malene Lihme Olsen, ph.d.-forsker i mikroalger på KU. Foto: Bille Sterll.
I fire udsendelser ser DM BIO på fremtidens fødevarer og grøn omstilling – fra jord til bord. I første program taler agronom Lise Lykke Steffensen og biolog Malene Fog Lihme Olsen om alternative kornsorter og mikroalger, der både skal kunne betale sig at producere og smage godt.
Landbruget skal være CO2-neutralt inden 2050, og de officielle kostråd opfordrer os til at spise flere planter og mindre kød.
Verdens befolkning lever i dag af fire-fem afgrøder: hvede, majs, ris, soja og kartofler. Vi har et effektivt landbrug, men også et landbrug, som er sårbart overfor klimatiske eller geopolitiske ændringer i verden.
Derfor vil vi i fremtiden møde nye planter på spisekortet, fx:
- Gamle kornsorter, som kan modstå tørken, vender måske tilbage.
- Mikroalger kan blive en både vigtig og velsmagende kilde til protein.
Hvordan udvikler og forædler vi fremtidens fødevarer, så de både kan betale sig og smager godt? Det taler vi om i dette afsnit af DM BIOsfæren.
Gæster:
- Lise Lykke Steffensen, agronom og direktør i NordGen.
Læs om Nordgen:
Her vokser viden til at løse fremtidens fødevareudfordringer
’Noas ark’ og plantevariation giver muligheder i en ændret verden
Video-portræt om at kombinere ledelse og faglighed i plante-genbank - Malene Fog Lihme Olsen, biolog og forsker i mikroalger på KU.
Læs hendes artikel:
Mikroalger – morgendagens superafgrøde
Værter: Mikael Bent Hansen, redaktør af DM BIO’s magasin, og Bille Sterll, selvstændig journalist.
Redaktion: Tage Majland.
Jingler: Raehan Sarjou.
DM BIO’s podcast DM BIOsfæren
DM BIOsfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror.
Den udgives af DM BIO, som er et fagligt fællesskab under fagforeningen DM.
Biosfæren er det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. DM BIO’s podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får BIO-vitaminer til hjernen.
Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet og gøre verden mere bæredygtig.
Podcasten kan findes i diverse podcastapps.
Hør om fremtidens fødevarer:
#6: Hvordan dyrker og spiser vi flere bælgfrugter i fremtiden?
Hør de fire tidligere programmer om natur:
#1: Giv naturen en chance på landet og i byen
#2: Fremtidens landbrug med plads til naturen
Læs om fremtidens fødevarer
- Mælk fra laboratoriet hjælper i klimakampen
- Video: Fabrik producerer køderstatning ud fra bælgfrugter
- Tang er sundt og klimavenligt, men mangler et gennembrud
- Video: Sådan høster man sukkertang hos dansk tangfarm
- Rejsen mod lækker, bæredygtig mad er kun lige begyndt
- Stort uudnyttet potentiale i mikrobiel mad
- Accelereret forædling af tørketolerante afgrøder