Spring menu over

Kødet fylder meget for producent og forbruger

Køderstatninger supermarkeder
Vibeke Volder/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Mange danskere virker stadig ret skeptiske over for køderstatninger, hvilket bekræftes i nyere forbrugerundersøgelser og i supermarkedernes salgstal, hvor køderstatninger ligger meget lavt. © Vibeke Volder/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Mette Weinreich Hansen, lektor, ph.d., studieleder for Integrated Food Studies på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU
Del artikel:

Danskerne er kun i mindre grad ved at skifte til mere plantebaseret kost. Er årsagen udvalget af varer eller forbrugernes træghed? Det undersøger en ny rapport.

Tre ud af fire aftensmåltider indeholder stadig kød (1), og salget af kød ligger ret konstant (2), selvom flere videnskabelige undersøgelser peger på, at mange danskere ønsker eller har planer om at reducere kødindtaget i deres måltider og blive såkaldt fleksitarer (3,4). 

Samtidig bliver kødets problematiske rolle i klimadiskussionen ofte understreget i den offentlige diskussion.  

Plantebaseret hakket fars og andre produkter, der imiterer eller skal erstatte kød, kom for alvor på det danske marked fra 2018. 

Her blev amerikanske produkter som Beyond Burger og Impossible Burger lanceret med stor medieopmærksomhed som produkter, der kunne erstatte kødet, både i forhold til konsistens, udseende og smag – og forbrugeren stort set ikke vil opleve nogen forskel fra det animalsk baserede. 

Graf kødalternativer
I perioden 2010 til 2021 er der sket en mere end tidobling af danskernes forbrug af kødalternativer, som ikke indeholder kød, og som i en eller anden grad er forarbejdet. Det er fx linsebøffer, plantefars, pålæg og lignende. I opgørelsen indgår ikke de uforarbejdede grønne alternativer, fx friske grøntsager. © Coop Analyse.

Salget er ikke eksploderet som forventet 

Danske producenter blev inspireret af denne lovende fremtidsudsigt, og siden 2018 har en række forarbejdede plantebaserede produkter set supermarkedets hylder for en kortere eller længere periode. 

Salget er dog ikke eksploderet, som det blev spået. Ifølge producenterne i denne undersøgelse skyldes det bl.a., at mange af de første produkter var af for dårlig kvalitet og havde problematisk tekstur, lugt, smag eller udseende. 

Mange danskere virker stadig ret skeptiske over for køderstatninger, hvilket bekræftes i nyere forbrugerundersøgelser (5,6) og i supermarkedernes salgstal, hvor køderstatninger ligger meget lavt. 

Langt de fleste har desuden aldrig prøvet plantebaseret fars, eller alternativt har de kun prøvet at købe det få gange. Dette kunne tyde på, at det ikke er produkter, som forbrugerne ønsker at bruge som erstatning for kød i større stil (6,7). 

Der var en lav forventning til, at forbrugerne kunne flyttes på deres indkøbs- og forbrugsvaner

Dårlige erfaringer skræmmer 

Årsagen til at der ikke bliver købt de nye produkter ser ifølge Coops Mad-O-meter-undersøgelse (2) ud til primært at være smag og pris, men der er mange andre grunde (se figur).  

Producenterne i KU’s undersøgelse peger også på smag, lugt og tekstur samt pris som de vigtigste årsager til ikke at købe nye produkter.  

Men de overser måske andre grunde såsom kendskab, præferencer, for mange tilsætningsstoffer og for lidt at vælge imellem, når forbrugerne står i supermarkedet. 

Skal man tro producenterne, er der en række ting, som er med til at forklare situationen. Ud over at de første produkter var af for dårlig kvalitet, er et væsentligt problem forbrugerne. 

Der er blandt producenterne en overraskende stor konsensus i forståelsen af, hvem forbrugerne er, og hvad de værdsætter og handler efter.  

Der er også en lav forventning til, at de kan flyttes på deres indkøbs- og forbrugsvaner.  

Mange producenter følger med i salgsanalyser og markedsrapporter og har også selv konstateret, at salget af de plantebaserede produkter ikke er gået som forventet.  

Kødalternativer spørgeskema
I Coops Mad-o-meter-undersøgelse er en repræsentativ del af befolkningen spurgt om, hvad der afholder dem fra at købe plantebaserede alternativer. Smag, pris, kendskab og konsistens er de største årsager, hvilket også bekræftes i andre undersøgelser. © YouGov/Coop Analyse

Ensidigt fokus på bredden 

Samtidig er alle producenter meget interesserede i en særlig målgruppe af forbrugere: dem, de selv kalder ”hr. og fru Danmark”, ”den brede befolkning” eller ”de 95 pct.”.  

Ingen af producenterne er særligt interesserede i den gruppe af befolkningen, der allerede lever plantebaseret. Primært fordi denne gruppe i deres optik er for lille til at sikre volumen i salget, og fordi de ses som en gruppe, der nok selv skal finde vej ind i det plantebaserede. 

Kun omkring 2 pct. af den danske befolkning angiver, at de lever vegetarisk, herunder en del vegansk (7). Vegansk ses i forbrugerundersøgelser som et lidt ekstremt identitetsprojekt og ikke noget, man som ’almindelig’ forbruger vil associeres med (5).  

Også producenterne i denne undersøgelse refererer til, at de helst undgår, at deres produkter bliver associeret med at leve vegansk. 

Seks stereotyper  

Den brede befolkning bliver fremstillet som en homogen gruppe karakteriseret ved at være:  

  1. konservative,  

  1. bange for at kaste sig ud i nye ting og modvillige, hvis de har prøvet noget, de ikke kunne lide.  

  1. svære at rykke,  

  1. meget sensitive, når det kommer til pris og smag af produkterne,  

  1. ikke særligt optagede af værdier  
    (økologiske producenter tror dog mere på den værdibaserede forbruger end producenter af konventionelle varer), og  

  1. de yngre af forbrugerne har stort set ingen madlavningsevner. 

Dermed tegnes et billede af, at det er meget svært at få det store flertal til at ændre på deres rutiner.  

Producenterne mener, at de skal ramme ind i de allerede kendte formater for at få forbrugernes interesse: ”Altså, vi ved fra alle undersøgelser, at forbrugerne er stokkonservative” (9). 

I et studie fra 2003 (8) kunne producenternes syn på forbrugerne opsummeres til, at billige og dårlige varer fandtes på markedet, fordi forbrugerne ville have dem.  

Det ræsonnerer med udsagn fra vores undersøgelse. Her var der en klar reference til forbrugerne, når producenterne skulle argumentere for de produkter, de havde valgt at satse på: 

”Så for os er det også det her med at ramme nogle måltider, som alle danskere spiser, ikke?” – og det er bolognese, frikadeller og falafler (9). 

Skaber selv den virkelighed, de producerer til

Producenterne producerer imidlertid ikke kun, hvad forbrugeren vil have, men skaber også selv den virkelighed, de producerer til. Et ofte brugt argument er, at hvis efterspørgslen er der, vil producenterne lave det. Men er det den fulde fortælling? 

Hvis producenterne tror på, at forbrugerne handler på bestemte forudsigelige måder og er svære at rykke i retning af det plantebaserede, medmindre det ligner kød og/eller smager som kød, vil deres produktinnovation og satsninger forventeligt gå i den retning og potentielt underminere en mere kreativ innovativ tilgang.  

På samme måde hvis producenter er fast overbeviste om, at pris er den mest betydende faktor for, om produkterne kan sælges. Så kan de ikke prioritere fx økologiske råvarer i en tid med stigende priser på især økologiske råvarer.  

Det er en langsom proces at ændre en madkultur. Alle aktører kommer til at skulle tage ansvar for en større forandring

Lave forventninger til unges køkkenevner

En anden stærk fortælling i undersøgelsen handler om de unge. De unge skal realisere de mange forandringer ift. forbrug. Men også fortællinger om, at fx convenience-produkter skal rettes mod de unge. Dette kan vise sig at skabe en selvopfyldende profeti.  

Unges madlavningsevner og værdier ift. mad debatteres jævnligt ud fra en lav forventning til deres evner, hvilket også understøttes af analyser fra blandt andre Madkulturen (1).  

Synspunkter om, at ”de unge er mindre optagede af økologi”, ”at de forventer, at det skal være nemt at lave mad”, og at ”de ikke kan lave mad”, fastholder de unge som en homogen gruppe.  

Desuden rejses en bekymring om, at den måde, de tilsyneladende prioriterer på i deres ungdomsliv, vil fortsætte videre gennem deres voksenliv, så fremtidens generationer vil mangle færdigheder i køkkenet.  

Hverdagsforbrug er dynamisk, socialt og situeret. Det kan betyde meget for, hvad der tilberedes i hjemmet, hvis datteren har fået en vegansk kæreste eller er blevet klimaaktivist og vegetar, om vennerne, der kommer til middag, har skåret ned på kødet, eller om kollegerne taler om det i kantinen.  

Økologisk forbrug er bl.a. knyttet til at stifte familie (10), hvilket taler imod, at unges forbrugsvaner nødvendigvis fortsætter ind i voksenlivet. Det handler også om livsfaser.  

Valget er kun frit, hvad vi får præsenteret

Supermarkedsrummet og produkterne på butikshylderne, der er filtreret af flere aktører, viser os, hvad vi kan købe. Dermed er valget kun så frit, som det bliver præsenteret for os.  

Der tales mere og mere om en normalisering af det plantebaserede og om sociale tipping points (11): at det plantebaserede på et tidspunkt skal blive det normale valg frem for kødet i kantinen og i sidste ende ved køledisken. Og at der – hvis det sker – kan ske en ret hurtig forandring af forbruget i retning af det plantebaserede.  

For at nå dertil er det på tide at se bredere på ansvaret i alle led af værdikæden – og ikke mindst adressere ansvaret hos producenterne for at tage de modige valg.  

Det er nødvendigt, at de taler ind i en mere dynamisk forbrugerforståelse og arbejder med de dynamikker, der inspirerer til forandring.  

Det er ikke nok at tilbyde produkterne og lade det være op til forbrugerne at finde og vælge dem. Det er ikke nok at skubbe ansvaret over til detailhandlen eller til slutforbrugeren. 

Der skal mere mod til fra producenternes side, mere forståelse for, at der også ligger et ansvar for, at det plantebaserede normaliseres. 

Det er en langsom proces at ændre en madkultur. Alle aktører kommer til at skulle tage ansvar for en større forandring over mod mere plantebaseret mad på middagstallerknen. 

Undersøgelsen fra KU 

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU, har undersøgt holdningerne til plantebaserede convenience-produkter og forventningerne til fremtiden blandt producenter af denne type fødevarer. 

Undersøgelsen er baseret på interviews med 12 producenter og 3 nøgleaktører fra interesseorganisationer. Undersøgelsen er således kvalitativ for at vise nuancer, men er ikke generaliserbar. 

Der blev gennem analysen identificeret ni tematikker ud fra interviewmaterialet. En af tematikkerne var forbrugerforståelsen blandt producenterne, hvilket er udfoldet i denne artikel. 

Læs rapporten her

Kilder: 

  1. Madkulturen (2023).
    Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse af mad- og måltidsvaner i Danmark – 2023.  

  2. Coop Mad-O-Meter 2021-2022
    Det spiste og drak danskerne i 2021 – og det er på vej i 2022. 

  1. Halkier, Bente and Thomas Bøker Lund (2023).
    Exploring everyday life dynamics in meat reduction - A cluster analysis of flexitarians in Denmark.  

  2. Dagevos, Hans (2021).
    Finding flexitarians: Current studies on meat eaters and meat reducers.  

  1. Skelly, T.A.M., & Ditlevsen, K. (2024).
    Bad avocados, culinary standards, and knowable knowledge. Culturally appropriate rejections of meat reduction. 

  2. Denver, Sigrid, Jonas Nordström, Tove Christensen (2023).
    Plant-based food – Purchasing intentions, barriers and drivers among different organic consumer groups in Denmark.   

  1. Coop analyse og DVF 2022.  

  2. Holm, Lotte (2003). Blaming the consumer: on the free choice of consumers and the decline in food quality in Denmark. 

  3. Hansen, M.W. og Hansen, A.H. (2024).
    Nem økoplantemad: Producentperspektiver på fremtidens økologiske plantebaserede convenience-produkter.

  4. Økologisk Markedsrapport 2023.  

  5. Klimarådet 2021.
    Klimavenlig mad og forbrugeradfærd. Barrierer og muligheder for at fremme klimavenlig kost i Danmark.  
  6. Madsen, D.B., Donatzsky-Hansen, J.B., Ejlerskov, K.T. og Dragsdahl, R.-C. (2022).
    Markedsdata for den plantebaserede fødevaresektor i Danmark 2022 – med særligt fokus på økologiens betydning.
      

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje