Podcast DM Biosfæren: Kan vi nå at redde havet?
Stiig Markager er professor i havmiljø på Aarhus Universitet og forsker i næringsstoffernes betydning for havmiljøet tilstand. Dorte Krause-Jensen er professor i marin økologi på Aarhus Universitet og forsker i ålegræs og andre havplanter.
Hvad skal der til for at få livet tilbage i de danske fjorde? Nytter det at plante ålegræs? Og hvad nytter det at anlægge nye stenrev ift. at mindske udledningen af kvælstof fra land? Hør Stiig Markager og Dorte Krause Jensen, begge havbiologer og professorer på Aarhus Universitet.
Engang voksede ålegræsset i et kilometerbredt bælte rundt langs de danske kyster. Men i dag er ålegræsset dødt, og iltsvind tager livet af de små fisk og bunddyr, som de store fisk og havpattedyr spiser.
Ålegræsset er grundlag for livet i havet, og gæsterne i dette afsnit håber på, at Den Grønne Trepart bliver det vendepunkt, som bringer livet tilbage i de danske farvande. Men vejen er lang, og forhindringerne mange.
Havet er under pres fra flere fronter:
- Trawlfiskeri skader havbunden,
- klimaforandringerne gør havvandet varmere, og
- udledningen af næringsstoffer fra landbruget kvæler livet i havet.
Når vandet er for næringsrigt, kan antallet af alger fordobles på et døgn.
Så hvad skal der til, før bøgen igen kan spejle sin top i bølgen blå – og ikke bølgen brun? Er Den Grønne Trepart overhovedet nok? Og kan det virkelig passe, at det kan tage hundrede år, måske endda tusind, før alle de nødlidende danske farvande er genoprettet til god økologisk tilstand?
Hør også, hvad Stiig Markager taler med ministrene om, når de ringer og inviterer ham til kaffe for at forklare naturens tilstand.
I 4. sæson af DM Biosfæren undersøger vi igennem fire afsnit, hvad er natur, og hvad er naturligt. Og ikke mindst, hvordan vi får genoprettet naturen.
Gæster:
- Dorte Krause-Jensen, professor i marin økologi på Aarhus Universitet og forsker i ålegræs og andre havplanter.
Læs: Blåt kulstof fra de gemte og glemte skove bliver slet ikke udnyttet nok - Stiig Markager, professor i havmiljø på Aarhus Universitet og forsker i næringsstoffernes betydning for havmiljøet tilstand.
Læs: Havet har åndenød
Værter: Mikael Bent Hansen, biolog og redaktør i DM Bio, og Bille Sterll, journalist og podcastproducent.
Jingler: Raehan Sarjou.
DM Bio's podcast DM Biosfæren
DM Biosfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror. Den udgives af DM Bio, som er et fagligt fællesskab under fagforeningen DM.
Biosfæren er det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. DM Bio's podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får Bio-vitaminer til hjernen.
Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet og gøre verden mere bæredygtig.
Podcasten kan findes i diverse podcastapps.
Sæson 1: Natur og biodiversitet
Sæson 4:
Sommerfugle, bisoner og vejen til mere vild natur