Spring menu over
Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 1, 2023

Er ambitionen et lavere uddannelsesniveau?

Når regeringen planlægger at halvere nogle af kandidatuddannelserne, så fristes man til at tro, at en del politikere ikke helt ved, hvad der foregår på universiteterne, skriver DM's forperson Camilla Gregersen.

Leder

Vi prøver, vi fejler – og det er helt o.k.

Vi kan kun lave nuanceret, retvisende og skarp journalistik, hvis vores kilder bare nogenlunde repræsenterer den virkelighed, vi beskriver, mener Akademikerbladets chefredaktør.

Chefredaktørens kommentar

Bør vi være mere betænkelige over for ’rewilding’ af store pattedyr?

’Rewilding’ er, når man prøver at genoprette natur, så den kan fungere på egen hånd. Et af elementerne er at sætte dyrearter ud for at genoprette en fauna af store dyr. Fænomenet er dog kontroversielt og er af kritikere blevet beskyldt for dyremishandling. Men også blandt fagfolk deler rewilding af store dyr som vilde heste, okser og bisoner vandene.

Glem ikke dine forsikringer

Når man lander sit første job efter endt uddannelse, følger der ofte også indbetaling til pension med.

Sanserne vækker erindringer

Med sit planteværksted besøger Marianne Mikkelsen aarhusianske plejehjem for at skabe fælles oplevelser og glæde.

Efter vandretur fra Viborg til Spanien landede Sidsel noget nær drømmejobbet

3.900 km. Så langt vandrede den 29-årige Sidsel Tønder Koudahl, efter at hun i januar 2022 blev cand.mag. i pædagogik fra Københavns Universitet. Turen gik fra Viborg Domkirke til det nordligste punkt i Spanien.

Faste elementer

Økonomer advarer mod Nina Smiths reform af uddannelser

Vi gambler med dansk økonomi, hvis vi skærer et år af lange videregående uddannelser, siger en stribe topøkonomer.

Centralt notat afslører, hvor usikker regeringens plan om etårige kandidatuddannelser er

Simple beregninger fra De Økonomiske Råd peger på stor økonomisk risiko ved at forkorte kandidatuddannelser til ét år. Nina Smith, der står bag reformforslaget, ser intet problem.

17.000 underskriver protest mod kortere uddannelser

DM-opråb mod regeringens forslag om at afkorte kandidatuddannelser sætter rekord.

Glenn Bech: Jeg er færdig med at skamme mig

Forfatteren Glenn Bech var mønsterbryder og burde have været stolt over at gå på universitetet. I stedet skammede han sig over sin baggrund. Nu vil han gøre op med skjulte hierarkier på akademiske uddannelser.

Katherine hjælper virksomheder med grøn omstilling: "Som en lastbil i mudder"

Katherine Richardson, professor ved Globe Institute på Københavns Universitet, får hver eneste uge henvendelser fra virksomheder og organisationer, der vil have hjælp til den grønne omstilling.

Danmark er ikke så grønt, som vi tror

Anne Mette Christiansen, ekstern lektor hos Copenhagen Business School og markedsdirektør i Rambøll, holder mange efteruddannelseskurser om bæredygtighed for virksomheder. En tilbagevendende vildfarelse blandt kursisterne er at tro, at danske virksomheder er grønne, selvom de slet ikke er det.

Heather efterlyser uddannelse i grønt lederskab

Professor i antropologi Heather Anne Swanson er som leder af Center of Environmental Humanities ved Aarhus Universitet med til at fokusere på den grønne omstilling inden for universitets- og researchorganisationernes verden. Hun efterlyser en ordentlig uddannelse i grønt lederskab, der ikke kun berører emnet overfladisk.

6 råd: Sådan sygemelder du dig på den fleksible arbejdsplads

Akademikerbladet har bedt en erhvervspsykolog komme med de 6 bedste råd til, hvordan man skaber en god kultur for sygemeldinger på den fleksible arbejdsplads.

Lena arbejder i Paris: Skulle vænne sig til kindkys og møder fredag aften

Spandevis af te i Skotland, distance til magten i Frankrig og masser af overarbejde i Japan. Omkring 250 DM’ere arbejder i udlandet, og vi har bedt tre af dem fortælle om de største kulturforskelle.

4 kompetencer du skal træne, hvis du arbejder internationalt

Hvis du arbejder sammen med folk med andre nationaliteter, er det ret sandsynligt, at du kommer galt i byen, hvis du opfører dig på samme måde, som du gør i din egen kultur. Træn din kulturelle intelligens.

Blot 3 kvinder blandt mediernes 50 mest brugte eksperter

Den manglende diversitet på Akademikerbladets liste over de 50 mest citerede ekspertkilder i 2022 bør give anledning til selvransagelse hos medierne, men også på universiteterne, lyder det fra flere.

Jeg har ikke skænket det en tanke, at jeg skulle være en kvindelig ekspert

Epidemiologiprofessor Lone Simonsen er den højest placerede kvinde ud af blot 3 på listen over 50 af landets mest citerede eksperter, selv om hun ikke er "typen, der slænger en jakke på og fyrer tre pointer af, når kameraet bliver tændt".

Med krigen i Ukraine blev Forsvarsakademiets eksperter superrelevante

Forskerne fra Forsvarsakademiet blev i 2022 efterspurgt af medierne i en grad, så tre analytikere endte på Akademikerbladets top-50 over de mest citerede ekspertkilder. Studielektor og cand.mag. i russisk og polsk Claus Mathiesen er en af dem.

Energiforsker blev mediernes favorit i 2022

Internationalt har Brian Vad Mathiesen været blandt verdens mest citerede forskere i videnskabelige artikler i mange år. I 2022 blev landets eneste professor i energiplanlægning også den mest citerede forsker i danske medier.

Pensionskassens råd til nyuddannede i første job: Begynd opsparing, og hold så hesten

Hvad skal du som nyuddannet i første job vide om pension? Det har Akademikerbladet taget en snak med AkademikerPension om.

Nyheder