Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hjernens veje

Musehjerne

© Foto BRUNO CISTERNA

Forskningsbilleder
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Forskeren Bruno Cisterna har frembragt vigtig viden om årsagen til sygdomme i hjernen, og så kom der også et flot billede og en fotopris ud af anstrengelserne.

Tre måneder. Så lang tid tog det hjerneforskeren Bruno Cisterna fra Augusta University (Georgia, USA) at konstruere dette billede af celler i en musehjernetumor.

Det var især arbejdet med de fluorescerende kontraststoffer, der trak tænder ud. Farvningen skulle være helt rigtig, for at cellerne kunne stå klart frem. Efter hver farvning måtte Bruno Cisterna vente fem dage for at tillade cellerne at differentiere, og herefter ventede tre timers tålmodig og præcis observation under et mikroskop for at finde det rigtige synsfelt – “med mange mislykkede forsøg og timevis af forgæves arbejde”, som han selv bemærker.

Farverne på billedet viser henholdsvis cellekernen, proteinet aktin, som bestemmer cellens form, og mikrotubuli – de tråde, der udgør cellens transportveje.

Det er især sidstnævnte, som Bruno Cisterna har haft fokus på i sit studie, som er blevet publiceret i Journal of Cell Biology. Det viser, at proteinet profilin 1 (PFN1) har en afgørende rolle for mikrotubulienes funktion, og at manglen på dette protein derfor kan føre til celleskader svarende til, hvad man observerer ved sygdomme som Alzheimers og ALS.

“Et af hovedproblemerne med neurodegenerative sygdomme er, at vi ikke helt forstår, hvad der forårsager dem. For at udvikle effektive behandlinger skal vi først finde ud af det grundlæggende. Vores forskning er afgørende for at afdække denne viden og i sidste ende finde en kur,” siger Bruno Cisterna.

I dette tilfælde førte hans forskning og grundige mikroskopiarbejde dog mere end et vigtigt forskningsbidrag med sig. Billedet blev i oktober kåret som vinder af Nikon Small World-fotokonkurrencen, som ovenikøbet har 50-års jubilæum. En konkurrence, han ikke har turdet tilmelde sig før nu.

“Det er en utrolig konkurrence, der fremhæver skønheden ved fotomikrografi, men som også inspirerer til fortsat udforskning og innovation på området. Det har været noget, jeg har haft øje for i omkring 15 år, men jeg har aldrig haft et billede, jeg troede var godt nok. I år fandt vi endelig noget, der både var et interessant billede og et interessant forskningsemne,” siger Bruno Cisterna ifølge Nikonsmallworld.com.  ■