Spring menu over
Dansk Magisterforening

Genskabt

© Foto CHRISTIAN VIUM

Forskningsbilleder
Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Antropologen Christian Vium bruger rekonstruktion af historiske fotografier som metode til at skabe  dialog over tid og rum.

“Der er noget positivt i det – et barn – der er noget fremtid i det. Så er der en forening af det naturlige element, floden og barnet. Vand er jo et interessant symbolsk element, så der er en masse ting, der kommer sammen i det her billede. Motivet kan godt få en til at tænke i en religiøs ikonografi, for hun ligger ligesom med armene spredt ud i vandet.”

Fotografen Christian Vium vil gerne lade billedet være åbent for beskuerens fortolkning, men han giver alligevel lidt ledetråde i et videointerview, han har lavet, i forbindelse med at billedet for nylig vandt Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence 2024.

Christian Vium er lektor i antropologi ved Aarhus Universitet, og fotografier er ikke bare et formidlingsmæssigt produkt, men en vigtig metodologisk ingrediens i hans forskningsprojekter.

Billedet, som har titlen ‘Epiphany’, er en del af hans projekt Revelations, som igen er en del af det tredelte projekt Revisited.

Projektet går kort fortalt ud på, at Christian Vium følger i fodsporene på videnskabsfolk, der i 1800-tallet rejste ud og studerede oprindelige folk i mere eller mindre uopdagede dele af verden. Med sig i bagagen har han en samling af fotografier, som blev taget på de oprindelige opdagelsesrejser. Christian Vium opsøger efterkommere af de fotograferede mennesker, og med deres medvirken rekonstruerer han fotografierne og bruger dem som udgangspunkt for en samtale om, hvad billederne viste og udtrykte.

“Denne metode åbner op for et affektivt og refleksivt rum for kulturkritik, hvor efterkommerne indgår i en dialog med deres forfædre på tværs af tid og rum,” forklarer han selv på sin hjemmeside.

Revisited bestod af tre rejser til henholdsvis det centrale Australien i 2014, Amazonas i Brasilien i 2015 og Sibirien i 2017. Nærværende foto er fra rejsen til Amazonas, hvor Christian Vium fulgte i fodsporene på den tyske botanist og fotograf Albert Frisch, der i 1867 tog billeder af folk, der levede i området omkring floden Alto Solimões ■