Forskning på toppen
© Foto: Elisa Sosa
En placering i 3.571 meters højde giver glimrende forhold for mange typer af forskning, og så er udsigten heller ikke værst.
Blandt spektakulære arbejdspladser for forskere må Sphinx
Observatoriet i Berneralperne i Schweiz bestemt ligge højt på listen.
Observatoriet, hvis mere formelle navn er High Altitude Research Station Jungfraujoch, ligger i 3.571 meters højde og stikker i vejret som en lille pagode på en højderyg mellem bjergene Jungfrau og Mönch.
Da observatoriet blev bygget i 1937, var det verdens højest beliggende, en status, det dog mistede få år senere til Mount Chacaltaya Laboratory i Andesbjergene. Adgangen sker med en jernbane, der går op til en station omkring 100 meter neden for observatoriet. Det sidste stykke vej sker gennem en elevatorskakt, der er boret gennem klippen.
Den ekstreme beliggenhed gør Sphinx Observatoriet velegnet til en bred palet af forskning. I omkring 50 fortløbende projekter måles mere end 100 variabler. Oplagt er naturligvis de meteorologiske observationer, der sker i en permanent bemandet vejrstation, astronomiske observationer og måling af forskellige typer stråling fra verdensrummet. Også CO2-koncentrationen i atmosfæren bliver målt her, da stedet er næsten frit for luftforurening. Blandt andre eksempler er medicinsk forskning i kroppens reaktion på store højder og biologiske undersøgelser af mikroorganismer i støv, der føres med vinden så langt væk fra som Sahara.
Det fascinerende foto, hvor højderyggen under Sphinx Observatoriet er indhyllet i skyer, hvilket nærmest får bygningen til at minde om et fyrtårn på en klippe i et stormbrusende hav, er taget af biologen Elisa Sosa, der er ph.d.-studerende ved Life Science Zurich Graduate School. Billedet vandt førstepræmien ved fotokonkurrencen på Zürich Universitets Science and Nature Festival 2024 i kategorien ’Locations and instruments’.
Elisa Sosa tog billedet i forbindelse med en ekspedition til forskningsstationen, hvor hun med sine forskerkolleger skulle undersøge bakterie- og svampefaunaen i den alpine luft.
“Vi arbejdede i den tynde luft fra morgen til midnat i en hel uge, omgivet af smukke bjerge og den imponerende Aletsch- gletcher. På et tidspunkt havde vi sågar en snestorm. Det var anstrengende, men en uforglemmelig oplevelse,” skrev hun om billedet.
Det næsten eventyrlige syn af Sphinx Observatoriet har i øvrigt bidraget som øjenguf i adskillige spillefilm. Som et nyere eksempel kan nævnes Wes Andersons 'The Grand Budapest Hotel'.