En magisk skovtur
Statens Naturhistoriske Museum udstiller fra 24. november de 100 bedste billeder fra Wildlife Photographer of the Year-konkurrencen. © Foto Sriram Murali
I de sydindiske skove har natdyrene deres egen diskofest. Det er ildfluerne, der leverer showet, som fotografen Sriram Murali – med lidt teknisk fiksfakseri – har indfanget.
Det var egentlig stjerner, Sriram Murali var ude for at kigge på. Den indiske naturfilmfotograf og amatørastronom var taget fra sin hjemby Pollachi i det sydlige Indien for at finde et mørkt område uden menneskelig lysforurening, og det havde ført ham hen til skovene i Anamalai Tiger Reserve.
Men jo mørkere omgivelserne blev omkring ham, jo mere blev han opmærksom på skovens liv og ikke mindst skoven eget lys, nemlig fra de tusindvis af ildfluer, som kravlede op og ned ad træernes grene og blade.
I første omgang gik han kun til skovens udkant. Men i foråret 2022 vendte han tilbage med guider for at bevæge sig dybt ind i skoven, hvor ildfluerne holdt til. Og der ventede ham lidt af et syn.
“Ved skumring begyndte de grønne lysglimt at vise sig, og efterhånden som mørket sænkede sig, begyndte millioner af ildfluer at synkronisere deres glimt mellem træerne. Glimtene ville begynde i et træ og fortsætte i de andre træer som en tilskuerbølge på et fodboldstadion,” har Sriram Murali fortalt.
Det fantastiske billede, som han har taget af fænomenet, har vundet en af kategoripriserne i konkurrencen Wildlife Photographer of the Year, som Natural History Museum i London står bag. Det er kategorien hvirvelløse dyr.
“Fotografiet fanger hele den tropiske skovs magi og storslåethed. Tusinder af ildfluer lyser træerne op. Det er værd at bemærke dygtigheden hos fotografen, som gennem sin teknik lykkes med at dokumentere et naturfænomen af stor skønhed.” Sådan lyder kommentaren til billedet fra Stefano Unterthiner, en af konkurrencens dommere.
Det fantastiske billede lyver ikke, men er heller ikke helt sandfærdigt. Der er tale om en fotografisk konstruktion, hvor Sriram Murali har brugt teknikken “stacking” – altså at lægge flere fotos af samme motiv oven i hinanden. Billedet består af sammenlagt 50 fotos, hver taget med 19 sekunders eksponering over en periode på 16 minutter.
Ud over det åbenlyst æstetiske i billedet ligger der også et mere aktivistisk formål bag Sriram Muralis fotoserie. Han er medstifter af fonden Wild and Dark Earth, der arbejder for at bevare og oplyse om det naturlige mørke på vores planet, som bliver mere og mere udfordret af menneskeskabt lys.
Ildfluen, som ikke er en flue, men en bille, tiltrækker sin mage ved hjælp af bioluminiscens – biologisk lys. Mørket er derfor en vigtig forudsætning for parringsprocessen og artens videreførelse. Et eksempel på at menneskeskabt lys – lysforurening – kan være en forstyrrende faktor for skovens meget aktive natteliv.
I Danmark har vi en enkelt art af ildfluen – sankthansormen.