Spring menu over
Dansk Magisterforening

Universiteter kæmper om Vejle

Foto af Vejle Rådhus

© Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Både ITU og SDU vil oprette uddannelser i Vejle. Det skyldes områdets mangel på kandidater med IT-færdigheder samt Regeringens plan om at flytte uddannelsespladser væk fra de store byer.

Erhvervslivet i Vejle har brug for it-kompetencer. Politikerne på Christiansborg kræver uddannelser uden for de store byer og er klar med pengepungen. Det ligner en bold, der bare skal skubbes ind over stregen. Og det har både ITU og SDU meldt sig på banen for at gøre.

ITU lancerede sine planer i begyndelsen af sommeren: en decideret campus med et optag på 400 studerende, hvilket på sigt vil give en bestand på 1.550 studerende og omkring 100 forskere samt yderligere et antal TAP-medarbejdere.
For ITU vil det være en voldsom forøgelse af universitetets volumen. I København var optaget i år 396 bachelorstuderende – altså en jysk fordobling.

“Vi vil oprette en campus med kritisk masse, stærke faglige miljøer og forskellige uddannelser. Det handler om faglig kvalitet og om at gøre det attraktivt for de unge. Og vi har vurderet, at 1.500 studerende er den minimale størrelse”, siger ITU-rektor Martin Zachariasen.

ITU kan konstatere, at der i trekantområdet er samarbejdspartnere og aftagere til kandidaterne. Spørgsmålet er, om der er et rekrutteringsgrundlag på 400 studerende årligt. Geografisk ligger Vejle midtvejs mellem SDU og AU med 70-80 kilometers afstand. På SDU var der i år ledige pladser på datalogistudiet, og på AU blev alle ansøgere optaget på både datalogi og datavidenskab.

“Det er klart en udfordring, det vil jeg ikke nægte. Men vi har mulighed for at gøre det. I København har vi næsten dobbelt så mange, der søger som førsteprioritet. Vi har også vist, at vi kan få fat i en bredere målgruppe ved at have større fokus på mennesker og samfund end blot på teknik. Vi har haft fokus på kvinder, men det handler generelt om at udvide den samlede målgruppe til it-uddannelser”, siger Martin Zachariasen.

Vi har stor erfaring med campusser uden for de store byer. Vejle er en by i rivende udvikling, og det giver os et positivt overvejelsesgrundlag

Jens Ringmose

SDU meldte officielt sin interesse for en Vejle-campus ud i november. Universitetet har i forvejen et samarbejde med sygehuset i Vejle og campusser i regionen. Det mener rektor Jens Ringsmose gør SDU til den oplagte kandidat.

“Vi har stor erfaring med campusser uden for de store byer. Vejle er en by i rivende udvikling, og det giver os et positivt overvejelsesgrundlag”, siger han.

Udgangspunktet for SDU er også en reel campus, men Jens Ringsmose vil ikke sætte tal på størrelsen.

“Det kommer meget an på, hvor mange uddannelser vi i givet fald vil vælge at opbygge. Vi kan skalere efter behovet, og det er vi i gang med at afdække. Det kan godt være, at vi kunne finde på at udbyde uddannelser fra andre hovedområder”.