Institutleder: Vi kæmper for at holde liv i minkforskningen
Klaus Lønne Ingvartsen, institutleder på Institut for Husdyrvidenskab, hvor minkforskningen på AU hører til, har ikke opgivet at redde forskningsområdet fra lukning.
“Konsekvensen af regeringens beslutning om at aflive alle mink er, at de fleste bevillinger til forskning i mink er trukket tilbage, og det giver naturligvis nogle udfordringer. Forskerne, der arbejder disciplinorienteret, drejer i første omgang deres fokus over på andre dyrearter, og samtidig forsøger jeg at understøtte forskerne i at skaffe finansiering til, at vi kan arbejde videre med mink – der er rigelig af relevante opgaver; det er finansiering, vi mangler”, skriver Klaus Lønne Ingvartsen i et e-mailsvar til Forskerforum.
Han tilføjer, at han har tilskyndet minkforskerne på AU til i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet at udarbejde forslag til forskningsprojekter, der involverer mink.
En forudsætning for hold af mink, når forbuddet udløber ved udgangen af 2021, er, at mink kan holdes uden risiko for hverken mink eller mennesker. I den sammenhæng mangler der viden, som de forsøger at skaffe projektmidler til at tilvejebringe sammen med kolleger på KU og SSI.
“Minkenes modtagelighed over for corona og andre virusbårne sygdomme gør dem til et spændende modeldyr for forskningen. Det er bl.a. oplagt at undersøge mulige smitteveje og muligheder for smittebeskyttelse, vaccination og immunologi via undersøgelser i mink. Forskningen vil bl.a. kunne give viden om håndtering af fremtidige pandemier, der måtte involvere danske husdyr, hvilket vil have stor betydning for folkesundheden”, skriver institutlederen.
En vigtig forudsætning for projektet er, at forskerne kan få lov til at opkøbe og bevare de sidste ca. 4.000 mink i Danmark, men Fødevarestyrelsen har nu meddelt, at minkene skal aflives, og styrelsen vil heller ikke støtte projektet økonomisk.