Optaget af bæredygtig omstilling

Bæredygtighed fylder meget hos Bianca Fischer også privat. Hun er pt i gang med at sy en kjole ud af et gammelt gardinstof.

Af Berit Villadsen
Del artikel:

Klimaforandringer optager Bianca Fischer, så det var naturligt for hende at læse Bæredygtig Omstilling på RUC, hvor hun skriver speciale om en ny “superteknologi”.

Måske en gamechanger for klimaet? Det er hvad 25-årige Bianca Fischer og tre af hendes medstuderende på Bæredygtig Omstilling på Roskilde Universitet (RUC) undersøger i deres speciale om en ny superteknologi kaldet power-to-X (PtX).  

PtX kan omdanne vedvarende energi fra f.eks. vindmøller og solceller til brændstoffer, som man kan bruge som drivmiddel til biler, skibe, fly og meget mere. Teknologien kan mindske udledningen af CO2 og dermed bidrage til en bæredygtig omstilling. Et emne, som ligger den kandidatstuderende meget på sinde.  

Hvorfor valgte du at læse bæredygtig omstilling? 

- Klimaforandringerne har gået mig på, siden jeg hørte om dem for første gang i folkeskolen. Da jeg skulle vælge uddannelse, faldt jeg over bæredygtig omstilling på RUC. Det lød interessant, og det viste det sig også at være, siger Bianca Fischer. 

Hvad vil du gerne arbejde med, når du er færdig? 

- Jeg har et studiejob i miljøafdelingen i Rødovre Kommune, hvor vi undersøger, om virksomhederne overholder miljøbeskyttelsesloven. Det er ret spændende, og jeg kunne godt tænkte mig at gå den vej til at starte med, så jeg er ved at undersøge, om det er en mulighed. Det kunne være fedt at komme ind et sted, hvor jeg kender kollegaerne og systemet. 

Hvor meget tænker du over din fremtidige karriere? 

- Det fylder forholdsmæssigt meget, da jeg er færdig lige om lidt. Jeg vil gerne hurtig i gang og meget gerne arbejde med bæredygtig omstilling, selv om jeg godt ved, at man ikke kan være kræsen med sit første job.  

Mit råd er tag nogle chancer og søg også nogle studiejobs, som ikke virker så oplagte

Hvad betyder mest for dig, når du skal finde et job som færdiguddannet? 

- Jeg vil ikke have et job, hvor jeg bliver slidt ned. Jeg oplever mange færdiguddannede i min omgangskreds, som er stressede og som skal stå meget til rådighed for deres arbejde. Det er jeg ikke interesseret i. Det er vigtigt for mig, at jeg kan gå på arbejde og gå hjem og have fri, når jeg har fri. 

Hvad er det bedste karriereråd, du vil give andre med på vejen?  

- Få et studiejobs og vær ikke så kræsen med, hvor du starter. Jeg fik mit studiejob ved at søge en stilling om skadedyr, som ikke var så relevant. Jeg endte i stedet med at få mit nuværende job med virksomhedstilsyn, som er meget mere relevant. Så mit råd er tag nogle chancer og søg også nogle studiejobs, som ikke virker så oplagte. 

Er der noget, som har overrasket dig på din karrierevej indtil videre? 

- Jeg er overrasket over, hvor meget jeg har kunnet bruge min viden fra mine projekter på studiet. Så sent som i sidste uge snakkede jeg med en fra mit arbejde om en problematik, jeg skrev om på mit allerførste semester. Det er er fedt. Jeg føler, at alle mine projekter har været med til at danne min vidensbank. 

Fakta om power-to-x

Power-to-x betyder at omdanne elektricitet (power) til noget andet (x). Elektriciteten kan f.eks. omdannes til brint via elektrolyse, hvor man bruger strøm til at spalte vandets H2O-atomer til ilt og brint. Brinten kan enten anvendes direkte eller kombineres med andre elementer og raffineres til brændstoffer eller kemikalier. Teknologien kan mindste de danske udledninger af CO2. Energistyrelsen vurderer, at PtX kan blive en væsentlig brik i Danmarks fremtidige energisystem.

Kilde ens.dk

Uddannelsen Bæredygtig Omstilling (TekSam)

Uddannelsen kobler samfundsvidenskab, naturvidenskab og teknik. Du lærer at tage fat på konkrete miljøproblemer og finde innovative løsninger. Du kan fordybe dig i klima, energi, miljø, ressourcer, industri, affald, transport, landbrug, fødevarer, natur og biodiversitet. Du får kompetencer til at arbejde med regulering, planlægning, strategier og indsatser for bæredygtig omstilling. Som færdiguddannet kan du f.eks. arbejde med klimapolitik i offentlige styrelser, løsninger i kommunerne eller som rådgivende konsulent/specialist i industrien.

Kilde ruc.dk

Kvinder bliver undervist af mænd

Ifølge Bianca Fischer er der en lille overvægt af kvinder blandt de kandidatstuderende på bæredygtig omstilling. Men de studerende afspejler ikke deres vejledere, når det kommer til køn. Tværtimod. Langt størstedelen af underviserne er ældre mænd, det samme er censorerne, fortæller Bianca Fischer.

Hun har skrevet ni projekter om bæredygtig omstilling, og kun tre ud af ni vejledere har været kvinder. Det har hun studset over, men hun oplever, at udviklingen er ved at ændre sig.

- Der er ved at ske et skift blandt vejlederne nu særligt på bæredygtig omstilling. Flere er ved at gå på pension, og der kommer nogle lidt yngre ind nu, også lidt flere kvinder, siger Bianca Fischer, hvis specialevejleder er kvinde.

}