Podcast DM BIOsfæren #6: Hvordan dyrker vi flere bælgfrugter i fremtiden
Christian Bugge Henriksen, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet og leder af projektet AqriFood, og Christian Møller Holm, landmand og agrarøkonom, driver Høgegård ved Aakirkeby på Bornholm, formand for Foods Bornholm.
I fire udsendelser ser DM BIO på fremtidens fødevarer og grøn omstilling – fra jord til bord. Hør KU-forsker Christian Bugge Henriksen og landmand Christian Møller Holm tale om at udvikle og dyrke linser, amaranth og kikærter.
Er landbruget klar til plantebøffer? Og kan linser blive ’de nye svin’?
15 bornholmske landmænd er gået sammen i Foods Bornholm om at udvikle og eksperimentere med nye, grønne afgrøder som linser, amaranth og kikærter. Men nogle af de nye afgrøder er lettere at dyrke end andre.
På Københavns Universitet spiller havre, ærter og hestebønner hovedrollen i forskningsprojektet AqriFood, som udvikler nye afgrøder, der både smager godt og kan betale sig.
Danske landmænd kan blive first movers i den grønne omstilling af fødevareproduktionen, men hvad skal der til? Hvad driver landmændene og forskerne bag de to projekter?
- Hensyn til klimaet?
- Folkesundheden?
- Eller pengene?
Og er forbrugerne klar til at skifte svinekoteletten ud med linser og bønner?
Det spørger vi om i dette andet afsnit af DM BIOsfærens serie om fremtidens fødevarer - fra jord til bord.
Gæster:
- Christian Bugge Henriksen, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet og leder af projektet AqriFood.
Læs hans artikel:
Vi kan blive de førende i verden inden for plantebaserede fødevarer
Han taler i programmet om projektet Peas &Love - Christian Møller Holm, landmand og agrarøkonom, driver Høgegård ved Aakirkeby på Bornholm, formand for Foods Bornholm.
Læs mere om FoodsBornholm
Værter: Mikael Bent Hansen, redaktør af DM BIO’s magasin, og Bille Sterll, selvstændig journalist.
Redaktion: Tage Majland.
Jingler: Raehan Sarjou.
DM BIO’s podcast DM BIOsfæren
DM BIOsfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror.
Den udgives af DM BIO, som er et fagligt fællesskab under fagforeningen DM.
Biosfæren er det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. DM BIO’s podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får BIO-vitaminer til hjernen.
Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet og gøre verden mere bæredygtig.
Podcasten kan findes i diverse podcastapps.
Hør mere om fremtidens fødevarer:
#5: Hvordan udvikler og forædler vi fremtidens fødevarer?
Hør de fire tidligere programmer om natur:
#1: Giv naturen en chance på landet og i byen
#2: Fremtidens landbrug med plads til naturen
Læs mere om fødevarer
- Video: Fabrik producerer køderstatning ud fra bælgfrugter
- Mælk fra laboratoriet hjælper i klimakampen
- Danske proteinafgrøder til foder og fødevarer er en klimagevinst
- Video: Sådan høster man sukkertang hos dansk tangfarm
- Tang er sundt og klimavenligt, men mangler et gennembrud
- Her vokser viden til at løse fremtidens fødevareudfordringer
- Rejsen mod lækker, bæredygtig mad er kun lige begyndt