Spring menu over

Podcast DM Biosfæren: Det gode liv #4 - Intet liv uden stjernestøv

Anja C. Andersen er professor i astrofysik og offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. At finde meningen med livet og universet er et livsprojekt, og denne evige søgen gør for hende livet mere spændende.

Tage Majland, fagredaktør, DM Bio
Del artikel:

I en ny serie ser DM Bio på begrebet det gode liv ud fra forskellige naturvidenskabelige perspektiver. I astrofysiker Anja C. Andersens forskning er de væsentligste spørgsmål ikke fysiske eller kemiske formler, men langt mere eksistentielle: Hvem er vi, og hvad er meningen med livet, når vi er her så kort?

Find alle DM Bio-podcasts her

Det gode liv er temaet for tredje sæson af DM Biosfæren. Her vender og drejer vi begrebet det gode liv set fra forskellige naturvidenskabelige perspektiver.

Hvad forstår vi ved det gode liv – og hvordan kan forskellige fagligheder vise os vej – uanset om det er for os som enkelte individer eller for hele menneskeheden?

Siden hun var barn, har Anja C. Andersen været fascineret af stjernerne. Som professor i astrofysik forsker hun blandt andet i stjernestøv og hvilke grundstoffer, stjernerne danner.

De væsentligste spørgsmål i hendes forskning er dog ikke fysiske eller kemiske formler, men langt mere eksistentielle: Hvem er vi, og hvad er meningen med livet, når vi er her så kort?

”Meget af det vi gør, når vi spejler os i universet, er at forstå os selv. Stjernestøv er jo forudsætningen for alting, for det er deraf, vi er opstået. Så uden stjernestøv intet liv – og heller ikke det gode liv.”

Er der brug for gud eller overhovedet plads til gud i universet set med videnskabelige øjne?

I dette afsnit af DM Biosfæren fortæller Anja C. Andersen om sin fascination af stjernerne i universet, om menneskets trang til at forstå sig selv og om nødvendigheden af at udbrede naturvidenskaben til alle i samfundet.

For viden er fandme ikke et synspunkt, men fundamentet for hele den demokratiske proces.

Formidling ligger hende stærkt på sinde. Ikke bare formidlingen af hendes egen forskning, men af naturvidenskab generelt. Derfor er hun også professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi.

”Jeg møder skønne unge piger, som siger, jeg vil ikke noget med naturvidenskab, for jeg vil gerne noget med mennesker. Og så tænker jeg, jamen naturvidenskab ER jo mennesker. Naturvidenskab går jo netop ud på at kunne bruges af mennesker til at gøre livet bedre for mennesker.”

Mange af os har et gammelt billede af universet uden for vores - i den sammenhæng - lille solsystem. Når vi studerer stjernerne, lærer vi noget om os selv, som vi kan bruge på vores planet og i vores dagligdag.

Gæst: Anja C. Andersen, professor i astrofysik og offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.
Forfatter eller medforfatter til over 15 bøger, senest Den store bog om universet, Stjernehimlen, Big Bang, Rummissioner, Liv på Mars, Hvad skal vi med videnskab? samt Marie Curie – Et lys i mørket.

Værter: Mikael Bent Hansen, biolog og redaktør i DM Bio, og Bille Sterll, journalist og podcastproducent.

Jingler: Raehan Sarjou.

DM Bio's podcast DM Biosfæren

DM Biosfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror. Den udgives af DM Bio, som er et fagligt fællesskab under fagforeningen DM.  

Biosfæren er det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. DM Bio's podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får Bio-vitaminer til hjernen.

Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet og gøre verden mere bæredygtig.

Podcasten kan findes i diverse podcastapps.

Det gode liv #1 – En grøn og retfærdig verden

Det gode liv #2  Hvad betyder naturen for vores sundhed?

Det gode liv #3 Bioetik og kærlighed vs. pligt

Hør om natur og biodiversitet:

#1: Giv naturen en chance på landet og i byen

#2: Fremtidens landbrug med plads til naturen

#3: Danskerne er vilde med vild natur

#4: Hvordan redder vi biodiversiteten?

Hør om fremtidens fødevarer:

#5: Hvordan udvikler og forædler vi fremtidens fødevarer?

#6: Hvordan dyrker og spiser vi flere bælgfrugter i fremtiden?

#7: Hvorfor halter grøn omstilling i indkøbskurven?

#8: Hvorfor er vores madvaner klimatrætte?

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje