Spring menu over

Store planer for biodiversiteten i Vejle Ådal

Karin Majland

Tørskind Bakker har en formidabel udsigt over det storslåede tunnellandskab Vejle Ådal, der er blandt de smukkeste naturområder på Jyllands østkyst. Det er ikke uden grund, at området i 2009 blev omfattet i Danmarks Naturkanon. I bunden af ådalen har Vejle Kommune gang i et stort klimalavbundsprojekt, som efter planen skal skabe en sammenhæng mellem naturarealerne mellem Vejle å. Lykkes det kan der i fremtiden laves naturforvaltning på et sammenhængende areal på ca. 200 ha. Fotos: Karin Majland.

Andreas Ebbesen Jensen, journalist i DM Bio
Del artikel:

DM Bio har været på vandretur i Tørskind Bakker i Vejle Ådal sammen med kommunens biolog og naturforvalter Anne Drøgemüller Lund. Området får nu helt nye muligheder for at blive tænkt stort ift. naturforvaltningen – både hvad angår tiltag og dyrearter.

Vejle Ådal er et af landets smukkeste naturområder. At spejde ud over det storslåede tunnellandskab af skrænter, overdrev, træer, enge og rislende bække er som at stirre på et dansk guldaldermaleri.  

Naturområdet er ikke kun en fryd for øjet. Ådalens kuperede landskab med varieret natur er levested for et væld af mange forskellige arter dyr og planter. Men ligesom i resten af Danmark er biodiversiteten også i krise her i den østjyske ådal.  

"Vi bløder sommerfuglearter, og det bliver kun værre. Vi har allerede mistet engblåfugl herude, og hvis der ikke bliver gjort noget, kommer vi også til at miste moseperlemor, bølleblåfugl, klitperlemor og markperlemor inden for de næste ti år. Engang kunne man også se fugle som ellekrage og hærfugl herude, men de er også forsvundet. Det er så trist," siger Anne Drøgemüller Lund.  

Hun er uddannet biolog og botaniker og har de sidste 17 år arbejdet med biodiversitet og naturforvaltning i Vejle Kommune. 

Sommerfugl Vejle Ådal
Sommerfuglen engrandøje trives i det høje, fugtige græs i Tørskind Bakker. Sommerfuglen er en af de mere almindelige i området, som også råder over mere truede arter som moseperlemor og bølleblåfugl. Ved at lave større sammenhængende naturarealer får sommerfuglearterne bedre levevilkår og artserosionen, som eksisterer overalt i den danske natur, bremses i højere grad. © Karin Majland

DM Bio har besøgt Anne Drøgemüller Lund for at blive guidet gennem naturområdet Tørskind Bakker, der troner op over Vejle Ådal.   

I marts 2024 opkøbte Den Danske Naturfond de to arealer på i alt 83 ha, som udgør Tørskind Bakker, af to lodsejere. Formålet er at bevare de smukke og naturrige skrænter med truede og sjældne svampe og planter ned mod ådalen samt genoprette den eksisterende landbrugsjord til tidligere tiders blomstrende og insektsummende natur. 

"Tørskind Bakker ligger i forlængelse af Naturstyrelsens arealer, som I kan se dernede," siger Anne Drøgemüller Lund og peger ned på et stort naturområde med varieret vegetation i ådalen under os.  

"Planen er at lave samforvaltning af naturfondens og Naturstyrelsens arealer, så vi får et større sammenhængende naturområde i stor skala. Det vil komme biodiversiteten og de pressede arter til gode." 

Den Danske Naturfond har indgået en samarbejdsaftale med Vejle Kommune om forvaltningen af Tørskind Bakker, hvilket Anne Drøgemüller Lund skal være med til at realisere.  

"Lige nu er mange af vores arealer for små til, at arterne rigtig kan trives. Og når klimaet slår store knuder som fx den tørke, der ramte landet i sommeren 2018, svinder arternes bestand ind med flere procent. På et tidspunkt kan bestanden ikke længere bære sig selv og forsvinder fuldstændig," siger hun og fortsætter: 

"Men når vi kommer op i stor skala med sammenhængende naturarealer, kan arterne bedre sprede sig, og dermed bliver biodiversiteten også mere robust," siger hun.  

Naturforvaltning Vejle Ådal
Naturforvalter Anne Drøgemüller Lund går sjældent ud i naturen uden sit kamera. At overvåge og dokumentere naturens plante-og dyrearter har fascineret hende, siden hun som helt ung tog med sin biolog-storebror ud på feltarbejde. “Jeg kan stadig få en næsten barnlig glæde ved at se arterne pible frem her i forår- og sommermånederne”, siger hun. © Karin Majland

Store planteædere er nøglearter for biodiversiteten

En af metoderne til at fremme biodiversiteten og bremse artstabet i Tørskind Bakker er ved introduktionen af store planteædere. Lige nu går der geder, køer og heste rundt i ådalens 30 forskellige indhegninger, men planen er at etablere helårsgræsning på et langt større sammenhængende område – og med mange flere dyr, forklarer Anne Drøgemüller Lund.  

"Vi skal have fjernet mange af indhegningerne, så det bliver nemmere for dyrene at bevæge sig frit rundt og gøre det, som de er rigtig gode til – nemlig at være det dyr, de er skabt til at være."   

"Næsten 60 pct. af planterne bliver spredt med de store dyr. Så ved at åbne op for arealerne får vi også en langt større spredning af de mere sårbare plantearter," siger hun.  

Introduktionen af flere store planteædere vil også ændre på faunaen af dyr i området.  

"De store planteædere er nøglearter for al biodiversitet. Og når de genintroduceres, vil vi få flere af de fugle tilbage, som er forsvundet fra vores område. Jeg drømmer om, at vi om få år fx kan se hærfuglen og ellekragen indtage luftrummet over os," siger hun og sukker frydefuldt ved tanken om det syn.  

Bakkenellike Vejle Ådal
Bakkenellike er tilpasset til græsarealer, hvor der er store planteædere. I Tørskind Bakker har blomsterarten været i tilbagegang, men i fremtiden kommer den lyserøde blomst til at gøre større væsen af sig i området, når der efter planen skal udsættes flere store græsende dyr. © Karin Majland

Anne Drøgemüller Lund har en passion for naturen, der er svær ikke selv at blive smittet af. På et tidspunkt afbryder hun sin talestrøm, da hun bliver distraheret af en sommerfugl, der basker gennem det høje græs og krat på skrænten foran os.  

"Det lignede en sommerfugl, jeg ikke har set før!" udbryder hun, mens hun tydeligt befippet spejder efter den lille gæst. Sommerfuglen flyver væk, inden hun når at se, om der er tale om en helt ny art, der har fundet vej tilbage til Tørskind Bakker.  

"Undskyld, nu tabte jeg helt fokus," siger hun og griner.  

Nogle timer efter vores besøg i Vejle Ådal tikker der en sms ind fra Anne Drøgemüller Lund med beskeden:  

"Jeg fandt ud af, at det var en irissommerfugl, der distraherede mig i dag. Den har jeg ikke set siden 1997 ved Træskohage på nordsiden af Vejle Fjord. Så jeg er begejstret på bagkant."

Guldspurv Vejle Ådal
På vores vandretur gennem Tørskind Bakker spotter vi på et tidspunkt en guldspurv i en af trækronerne. Den art er ifølge naturforvalter Anne Drøgemüller Lund gået tilbage i området, fordi den lever af insekter, som der bliver færre af. Med Den Danske Naturfonds opkøb af de to arealer på 83 ha, der udgør Tørskind Bakker, er håbet, at naturen i fremtiden kan forvaltes, så der bliver bedre plads til de insekter, som tiltrækker guldspurven og andre fugle. © Karin Majland

Naturforvaltning skal sikre fremtidens naturarv

Anne Drøgemüller Lund tager sjældent på arbejde uden sit kamera over skulderen. I dag er ingen undtagelse.  

"Jeg har altid kameraet med mig, i tilfælde af at der dukker noget op, som jeg vil dokumentere," siger hun.  

Da vi vandrer gennem naturfondens nye arealer, stopper hun pludselig op, sætter kameraet op til øjet og begynder at knipse. Godt skjult mellem det knæhøje våde græs har en smuk lyserød blomst fanget hendes blik.  

"Det er en bakkenellike. Den er ikke særlig almindelig her. Den er tilpasset græsland, hvor der er store græsædere tilknyttet. Forhåbentligt får vi mange flere bakkenelliker her, når der kommer helårsgræsning," siger hun.  

Med Den Danske Naturfonds opkøb af arealerne ved Tørskind Bakker er vejen lagt til en mere robust og varieret biodiversitet i de kommende år.  

Anne Drøgemüller Lund knæler i den høje, dugvåde vegetation og knipser endnu et foto af en plante. Hun går fuldstændig i ét med de grønne omgivelser. Ikke som professionel biolog og forvalter, men som gæst på naturens egne præmisser – akkurat sådan som det bør være.  

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje